sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Zilele libere promise de stat părinților, pentru a-și veghea copiii acasă, depind de hotărârile comitetelor județene. Mii de părinți au fost nevoiți să își ia concediu

0

Guvernul a decis la sfârșitul lunii august să acorde zile libere plătite în cuantum de 75% din salariu (maxim salariu mediu brut) unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice în școli, licee sau grădinițe, pe toată perioada acesteia.

Însă această măsură depinde de hotărârile luate în comitetele județene pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București și de anchetele DSP-urilor.

Ordonanța 147/2020 spune că măsura se aplică la reducerea frecvenței participării copiilor la cursurile școlare și utilizarea tehnologiei și internetului, dar fără deciziile organismelor de stat ajutorul social nu se aplică, chiar dacă unele școli au trecut efectiv în online cu zile în urmă, pe baza deciziilor consiliilor de administrație.

O parte semnificativă din școlile aflate în scenariul roșu fac școală online din alte motive decât cele epidemiologice, cum ar fi reparațiile aflate în curs de derulare. În acest caz părinții nu pot invoca legislația existentă pentru a putea sta acasă cu copiii lor.

Ordonanța nu este în acord cu sistemul privind scenariul galben sau roșu al unităților administrativ teritoriale, un alt proiect este în lucru la minister.

Cine poate beneficia de zile libere plătite

Părintele al cărui copil are vârsta de până la 12 ani sau are copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară. Nu pot beneficia ambii părinți de zile libere. 

Nu este vorba doar de părinții propriu-ziși ci și despre cei adoptivi, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă ori persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui.

Prin excepție, ajutorul este acordat și părintelui sau reprezentantului legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat, al cărui activitate a fost redusă ori suspendată din cauza pandemiei.

YouTube elimină materialele ce conțin dezinformare cu privire la vaccinurile pentru COVID-19

Articolul precedent

Un bărbat din Galați este cercetat penal după uciderea cu intenție a patru pui de câine

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual