sursa foto: nichemarket.co.za
FactualSpot

WhatsApp și Messenger – interdicție pentru polițiști de a transmite informaţii clasificate

0

Polițiștii au primit interdicție să folosească smartphone-ul, tableta sau să facă schimb de informații pe WhatsApp sau pe Facebook. Decizia vine în contextul în care un agent și-a pierdut viațîntr-o intervenție, făcută conform unui ordin primit pe WhatsApp. Sindicatele de polițiști se revoltă și spun că au nevoie de echipamente moderne pentru a comunica eficient.

Conducerea Poliției Române a adus la cunoștință polițiștilor că nu este legală folosirea WhatsApp, Facebook, SnapChat sau alte rețele pentru a transmite informații secrete ce țin de activitatea lor.

Polițiștii spun, însă, că vor folosi în continuare aplicațiile pentru a comunica cu ușurință și pentru a afla mai repede ce se întâmplă. Mai mult decât atât, ei consideră că nu au echipamente moderne prin care să comunice.

„Într-o noapte, când un coleg poate să ceară sprijin, poate să o facă mult mai rapid prin intermediul telefonului, telefon care nu e de serviciu, e personal. Să vă dau un caz practic, dacă este surprins într-o filmare, o infracțiune și avem semnalmentele unei persoane, nu pot fi comunicate prin stația de emisie-recepție, se comunică prin alte rețele”, anunță Mihai Barbu, polițist și reprezentant al sindicatului Europol.

Cosmin Andreica, șef Europol consideră că au nevoie de „acele dispozitive  laptopuri, tablete care ar trebui să fie în autospecială, stații de lucru moderne care permit accederea bazelor de date, transmiterea de fișiere sau alte asemenea informații, însă noi la momentul acesta nici măcar telefoane mobile de serviciu nu avem. Și la cazul Caracal, polițiștii au sunat de pe tefonul personal.” Acesta a mai recunoscut că „avem nenumărate situații în care stațiile de emisierecepție nu funcționează, nu au rețea.”

Sindicaliștii Poliției Române recunosc și ei că se primeau ordine pe grupurile de WhatsApp.

Această măsura a fost luată din cauza unui incident ce a avut loc cu câteva luni în urmă, atunci când un șef de poliție din județul Timiș a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un fugar, iar, în urma intervenției, un agent a fost împușcat mortal.

În schimb, Poliţia Română a precizat joi faptul că nu le-a interzis lucrătorilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) să mai folosească telefoanele la serviciu, ci doar le-a spus că este interzisă transmiterea de informaţii clasificate prin aplicaţiile de mobil precum Whatsapp sau Messenger.

„Pentru a preveni incidentele de securitate, li s-a reamintit poliţiştilor faptul că este interzis, conform legii, să transmită informaţii clasificate prin intermediul telefoanelor mobile sau al tabletelor şi prin aplicaţiile de pe acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur.

Ce se întâmplă în Parlament înaintea votării moțiunii de cenzură

Articolul precedent

Ce presupune votul secret cu bile din plenul Parlamentului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual