sursa foto: politialocala-iasi.ro
Din practicăSpot

Vrei să vinzi produse pe stradă? #maigândește-te

0

În fiecare zi, în drumul spre metrou sau autobuz găsim spre vânzare mărfuri precum linguri din lemn, obiecte de îmbrăcăminte, ochelari de soare, parfumuri, încărcătoare de laptop-uri, huse de telefoane mobile și chiar coroane de flori pe domeniul public. Pentru aceasta, însă, vânzătorii au nevoie de autorizații.

Fiecare comerciant ambulant este obligat sa obțină de la Consiliul Local o licență, obținută prin completarea unui formular cu numele, data nașterii, adresa, orarul de lucru, zona de comercializare și specificarea bunurilor care urmează a fi scoase la vânzare. Dacă printre acestea se află și produse alimentare, atunci comerciantul va avea nevoie și de o autorizație specifică.

Mai mult decât atât, pentru a practica comerțul ambulant, mai sunt necesare o serie de certificate. Astfel încât, va trebui obținut un certificat de înregistrare care a fost emis de Registrul Comerțului, precum și un certificat fiscal de la Direcția Fiscală, din care rezultă că persoana nu are niciun fel de restanțe la bugetul local.

Reglementări legislative

Comerţul în zone publice şi în afara structurilor de vânzare este reglementat în Ordonanța nr. 99 din 29 august 2000, privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Art. 4 reglementează comerţul în zone publice ca fiind „activitatea de comercializare a produselor şi serviciilor, desfăşurată permanent sau sezonier în pieţe, târguri, oboare, pasaje publice, porturi, aeroporturi, gări, autogări, drumuri publice şi străzi sau orice zonă de altă natură destinată folosinţei publice.” De asemenea, este reglementat și comerțul ambulant ca fiind „activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc în altul, în rulote mobile, standuri mobile, chioşcuri mobile sau în vehicule special amenajate.”

Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.

Conform art. 6, „comerţul în zone publice se desfăşoară în structuri de vânzare cu sediu fix sau ambulant. Exercitarea activităţii de comercializare în zone publice este supusă acordului autorităţilor administraţiilor publice locale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, cu respectarea regulamentelor proprii ale acestora şi a planurilor de urbanism.”

Sancțiunile pe care le riscă comercianții ambulanți în cazul în care nu respectă legea sunt reglementate în art. 73:

Constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu suspendarea activităţii comerciale până la data autorizării şi cu amendă:

  • de la 100 lei la 200 lei pentru comercianţii ambulanţi;
  • de la 500 lei la 1.000 lei pentru comercianţii care practică vânzări în afara spaţiilor comerciale şi pentru cei care practică vânzări directe

După ce a atacat un ofițer de poliție folosind o pisică, un bărbat din Rusia riscă 5 ani de închisoare

Articolul precedent

Tot ce trebuie să știi despre votul din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică