sursa foto: haufe.de
Din practicăSpot

Vrei să trimiți pe altcineva la examen în locul tău? #maigândește-te

0

În cazul în care ai un examen în curând și plănuiai să-l fraudezi, trimițând o altă persoană în locul tău, ar fi bine să știi că riști amendă penală sau chiar închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de fals privind identitatea. Acesta este și cazul unei femei în vârstă de 31 de ani, care a trimis pe cineva să susțină în locul ei examenul pentru dobândirea calității de notar stagiar în 2014, fiind condamnată la plata unei amenzi penale de 15.000 de lei.

Tribunalul București a reținut că, la data de 22.08.2014, inculpata Mihalache Ștefania–Mariana s-a înscris la Camera Notarilor Publici București, la examenul/concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, în vederea ocupării unui loc vacant din cadrul Camerei Notarilor Publici București.

Conform adresei nr. 779/16.03.2016, a Camerei Notarilor Publici București, rezultă că examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar sesiunea septembrie 2014 consta într-o probă orală ce se susținea în zilele de 22 și 23 septembrie 2014 și o probă scrisă tip grilă ce se susținea în data de 25.09.2014, ambele cu caracter teoretic. Potrivit celor arătate în adresă, inculpata Mihalache Ștefania–Mariana a fost programată pentru susținerea probei orale în data de 23.09.2014.

Însă, înainte de susținerea probei orale, din 23.09.2014, inculpatele Cazan Loredana și Mihalache Ștefania–Mariana s-au întâlnit, ocazie cu care cea din urmă i-a predat celeilalte cartea sa de identitate cu scopul ca inculpata Cazan să se prezinte în locul inculpatei Mihalache la această probă și să o susțină în locul acesteia.

Din declarațiile martorei Cazan Loredana, instanța a reținut, în esență, că a cunoscut-o pe inculpata Mihalache Ștefania –Mariana prin intermediul unor cunoștințe comune și, ulterior, pe fondul prieteniei care s-a legat între cele două, au convenit de comun acord să se prezinte în locul inculpatei Mihalache Ștefania –Mariana la examen.

În motivarea sentinței 864/2019, Tribunalul București a mai arătat că nu poate reține apărarea inculpatei Mihalache Ștefania–Mariana, potrivit căreia, în esență, cartea de identitate a fost luată de inculpata Cazan Loredana, fără acordul acesteia, și tot fără acordul acesteia s-a prezentat la examenul de admitere pentru dobândirea calității de notar public, câtă vreme probele administrate în cauză dovedesc contrariul.

Conform informațiilor precizate în motivarea sentinței, în baza art. 327 alin(3) C.pen., instanța „o va condamna pe inculpata Mihalache Ștefania –Marianala pedeapsa amenzii penale constând în 150 de zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile – amendă fiind de 100 de lei , pentru săvârșirea infracțiunii de fals privind identitatea , inculpatul urmând să execute pedeapsa amenzii penale în cuantum de 15.000 lei.” Sentința a fost atacată cu apel, urmând ca judecătorii Curții de Apel București să pronunțe decizia definitivă. 

Cea care s-a prezentat la examen în locul inculpatei, Loredana Cazan, a fost condamnată la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare în alt dosar.

Falsul privind identitatea este definit în codul Penal, în art. 327, alin. 3 ca fiind „încredințarea unui act ce servește la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile spre a fi folosit fără drept”, și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

#DosarulBecalișiANRP –> Gigi Becali și nepotul său, Geambazi, au fost puși sub acuzare pentru spălare de bani. Comunicatul DNA

Articolul precedent

SURSE: Dan Barna rămâne la conducerea USR după votul de încredere primit din partea partidului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică