sursa foto: lumeasatului.ro
Din practicăSpot

Vrei să tai porcul de Crăciun? #maigândește-te

0

Te gândeai fericit la masa de Crăciun ce se apropie și la bunătățile preparate cu carnea de porc din gospodăria proprie? Din păcate, pentru a putea sacrifica animalul, este acum nevoie obligatoriu de supravegherea unui veterinar, conform unui ordin adoptat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Această nouă măsura a adus nemulțumiri în rândul crescătorilor de porci din cauza lipsei de medici veterinari, în special în mediul rural, acolo unde ar fi nevoie să asiste la sacrificarea porcilor din gospodării.

Ordinul nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României a intrat în vigoare din data de 8 noiembrie 2019, prevăzând, de asemenea, limitarea la 5 a numărului de porci în gospodăriile țărănești.

În art. 1 al acestui Ordin se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, și anume: „a) exploatație de creștere a suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine.”

Potrivit art. 2, litera a din Ordinul 538, prin exploatație noncomercială de suine se înțelege „exploatația de creștere a suinelor de subzistență, pentru consum familial, prevăzută la art. 1 lit. a), cu animale înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.”

Printre problemele care îi îngrijorează pe fermierii români este situația ce poate apărea dacă scroafele fată câte 8-9 purcei. În acel Ordin se prevede fiscalizarea fermierilor care vor să crească mai mult de 5 porci, supravegherea atentă sanitar-veterinar a fermelor, precum și impunerea unor măsuri stricte de biosecuritate.

Ordinul 538 a fost ultimul document semnat de Petre Daea, iar noul ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, și conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA au semnat un proiect care completează Ordinul, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine și pentru abrogarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și minstrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine. Proiectul de Ordin ANSVSA a fost publicat pe pagina oficială a instituției în data de 13 noiembrie 2019.

În acesta sunt prevăzute și regulile pentru creșterea porcilor în exploatațiile de subzistență, gospodăriile țărănești, și anume la art. 3, I. este prevăzut Nivelul I de biosecuritate, aplicabil exploatațiilor noncomerciale, stabilite conform art. 2 lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.

Acesta cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate, la litera i fiind prevăzut faptul că: „animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitar veterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării. Notificarea este în sarcina proprietarului.”

Direcțiile sanitar-veterinare au anunțat primăriile care, la rândul lor, au început să îi instruiască pe crescătorii de porci, nemulțumiți de situația creată.

Defrișările din România, un scenariu dramatic pe Netflix. Echipa de producție a serialului „Broken” a fost agresată de tăietorii ilegali de lemne

Articolul precedent

Acuze și plângeri penale la adresa campaniei electorale PSD. Orban demontează „mizeriile” lansate de social-democrați

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică