sursa foto: stirilekanald.ro
Din practicăSpot

Vrei să faci un ban rezolvând subiecte de Bacalaureat, pe care să le vinzi? #maigândește-te

0

Polițiștii s-au sesizat din oficiu, în luna iunie, în cazul unui tânăr din Buzău, care a vândut pe internet subiecte despre care pretindea că vor fi date la examenul de Bacalaureat din 2020, contra sumei de 100 de lei, potrivit unui comunicat al IGPR.

Tânărul de 22 de ani ar fi creat o pagină de internet pe care vindea subiecte despre care pretindea că ar urma să fie date la examenul de Bacalaureat din acest an. După efectuarea plății anticipate pentru subiecte, bărbatul întrerupea legătura cu victimele. Polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române s-au sesizat din  oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la fraudă informatică, în urma unui atac cibernetic.

„Astfel, a fost documentată activitatea infracțională unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină web unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat 2020”, se arată în comunicatul Poliției Române.

IGPR mai arată că „persoana în cauză este bănuită că ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele.”

În urma investigațiilor desfășurate, a fost identificat principalul suspect, un bărbat, de 22 de ani, din Buzău, precum și o victimă, de 19 ani, din județul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfășurare. La data de 30 iunie 2020, polițiștii Direcției Investigații Criminale, cu sprijinul I.P.J. Buzău, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la adresa persoanei bănuite, aceasta fiind depistată.

Totodată, au fost ridicate mai multe echipamente I.T. și terminale mobile susceptibile a fi fost folosite în activitatea ilicită. Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind cercetat sub control judiciar.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică, tânărul riscând o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani pentru introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane.

Încă 250 de infectări cu COVID-19 raportate. Numărul total ajunge la 29.223, iar 21.413 de persoane testate pozitiv au fost externate

Articolul precedent

Ce prevede proiectul de lege adoptat de Guvern pentru carantină și izolare? Parlamentul decide dacă proiectul va fi modificat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică