sursa foto: agerpres.ro
FactualSpot

Vrei să determini pe cineva să voteze ca tine oferindu-i în schimb un beneficiu? #maigândește-te. Un primar din Vrancea promite pe Facebook locuri de casă pentru voturile PSD

0

Un primar din județul Vrancea face campanie electorală în comuna sa promițând localnicilor terenuri intravilan.

Iulian Dumitru ales primar al comunei Slobozia Bradului pe lista Partidului Social Democrat încurajează cetățenii să meargă duminică la vot pentru a susține candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Acesta a realizat o transmisiune în direct pe Facebook de la locul unui șantier unde primăria urmează a construi infrastructura unui cartier rezidențial.

Potrivit primarului care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor de la Digi24.ro terenurile ar urma să fie atribuite tinerilor căsătoriți care au făcut o solicitare în acest sens fără a exista „discriminări” bazate pe exercitarea dreptului de vot.

Însă acuzațiile care i-au fost aduse sunt probate de înregistrarea sa publicată pe Facebook, unde îndeamnă vizualizatorii, timp de cel puțin 2 minute, spre finalul înregistrării să voteze PSD. „Duminică la votare, vă rog, toţi care susţineţi primarul votaţi PSD

(5:12)„Da, Vierule, la votare duminică cu toţi ai tăi, 25 de oameni să iasă la vot, te rog frumos, da? Uite, unul din locurile astea va fi al tău, da? Pentru că ai familie şi trebuie neapărat. Toţi vor beneficia, toţi tinerii vor beneficia de locuri de casă, duminică vă aştept la vot”.

Ulterior primarul a spus „îmi cer scuze, eu nu consider că e o greşeală ca eu membru PSD vin şi spun veniţi şi votaţi, că aşa se spune...”. Iulian Dumitru consideră că afirmațiile sale au fost generalizate pentru toți tinerii din comună iar dobândirea de către aceștia a unui teren în locul respectiv nu va depinde de exercitarea votului ci de o ancheta socială. 

Codul Penal, partea specială, prevede în Titlul IX numit „infracțiuni electorale”  la art.386 infracțiunea intitulată coruperea alegătorilor

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

USR nu se înhamă la o alianță pe plan național însă ar putea exista acorduri locale cu PNL

Articolul precedent

Mâine se dă start-ul alegerilor prezidențiale în diaspora. Cum s-au pregătit românii din Frankfurt pentru alegeri

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual