sursa foto: lapalmemagazine.com/ Sean Sime
Din practicăSpot

Vrei să dai o petrecere care ar putea deranja vecinii? #maigândește-te

0

În cazul în care plănuiai o petrecere în weekend, ar fi bine să te gândești de două ori înainte să-i inviți pe prietenii tăi mai gălăgioși. Legea promulgată pe 25 octombrie de Președintele României prevede, printre altele, și sancțiuni pentru cei care fac petreceri zgomotoase și își deranjează vecinii.

Legea presupune sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicală care tulbură liniștea în cartiere rezidențiale cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Pentru repetarea acestor fapte, în termen de 24 de ore, de la constatarea primei fapte, legea prevede sancționarea:

  • cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120
    de ore de activităţi în folosul comunităţii pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora
  • cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban

De asemenea, conform legii, ofițerii de poliție „aplică măsuri pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, aplică măsuri, potrivit competenţelor stabilite prin lege, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi terorismului, de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii.”

Pe de altă parte, în lege se prevăd și obligațiile polițistului, și anume: „În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă şi fermă. Poliţistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare şi abilităţi de gestionare a situaţiilor conflictuale.”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 25 octombrie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice (PL-x 254/03.06.2019). Promulgată prin Decretul nr. 764/2019, aceasta devine devine Legea nr.192/2019.

Acest proiect a fost adoptat de Senat în mai, iar în iulie de către Camera Deputaților, fiind trimis spre promulgare Președintelui. În iulie, deputații aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România au sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea atribuțiilor sporite pe care le-ar obține polițiștii în misiune, însă Curtea Constituțională a respins sesizarea pe 18 septembrie 2019.

Dezvăluiri despre gestiunea frauduloasă a bugetului destinat unui spital de copii, descoperită dintr-o gafă a Primarului Firea

Articolul precedent

Camera Reprezentanților din SUA a votat în sensul recunoașterii genocidului armean. Propunere de adoptare a sancțiunilor pentru acțiunile Turciei în Siria

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică