sursa foto: asro.ro
Din practicăSpot

Vrei să dai mită să scapi de pedepse? #maigândește-te

0

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, se arată cazul șefului de post din comuna clujeană Bonțida, Loredan Pădureț, căruia i s-a oferit mită în valoare de 10.000 de lei pentru o convinge o tânără să-și retragă plângerea penală depusă pentru răpire și sechestrare.

„- Șefule, de ieri vreau să dau de tine. Să știi că ai de la mine 10.000 de lei.
– Păi, de ce?
– Fă-mi scăpați băieții, șefule, că poți.
– Păi, nu prea pot. Eu am găsit-o pe fata răpită și sechestrată de băieții tăi. Cum crezi că aș putea să-i spun că acești ticăloși au scăpat?
– Lasă, șefule, că o convingi tu să-și retragă plângerea. Vrei să te învăț eu cum?
– Nu! Dar vreau să ieși acum din birou și să nu mai apari vreodată cu așa ceva.
– E prea puțin, șefule? Spune că mai pun…
– Mai bine pune mâna pe ușă și ieși.
– Eu plec acum, dar să știi că mâine revin. Și o să revin până te răzgândești.”

În urma discuției, Loredan și-a anunțat șeful direct despre toată povestea, după care i-au informat împreună pe cei de la Direcția Generală Anticorupție cu ajutorul cărora a fost realizat flagrantul. După o săptămână, femeia era trimisă în judecată pentru dare de mită.

„Mi se pare o chestie de normalitate să nu iei mită”, a declarat Loredan Pădureț, polițistul din Gherla, în prezent șef de post la Bonțida, care a refuzat în urmă cu două luni o mita din partea unei femei, a arătat Gherlainfo.ro.

Pădureț, în vârstă de 48 de ani, a fost șef de post la Bonțida între anii 2000-2005. Acesta a activat 12 ani la Compartimentul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Gherla, după care, din 2018, a revenit la Bonțida.

DAREA de mită

Darea de mită este incriminată în art. 290, Cod Penal: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Condițiile prevăzute la art. 289, anume luarea de mită, se referă la faptul că banii sau foloasele oferite să fie „în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri” de către funcționarul public căruia îi sunt promise foloase necuvenite.

Totodată, Codul Penaldefinește funcționarul public în art. 175:

„(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.”

Klaus Iohannis decorat cu premiul Charlemagne

Articolul precedent

CTP: “Am gresit cand am reprosat USR ca nu a intrat la guvernare. Nu are ce sa caute.” Excluderea Olimpiei Ardelean din USR

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică