sursa foto: Getty
Din practicăSpot

Vrei să cumperi jucării pentru copii fără autorizație? #maigândește-te

0

Vine Crăciunul, sărbătoarea preferată de cei mici și de cei mari, plină de bucurie și de cadouri. Nu toate cadourile sunt, însă, potrivite pentru copii, de aceea trebuie să fim atenți ca, atunci când cumpărăm jucării, să facem acest lucru numai din locuri autorizate. Pe lângă acest aspect, este important ca acestea să fie alese în funcție de vârsta copilului.

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă, de asemenea, supravegherea celor mici atunci când se joacă. Acesta mai atrage atenţia asupra mesajelor specifice care trebuie să fie inscripţionate pe diferite tipuri de jucării.

Paul Anghel recomandă respectarea câtorva recomandări la achiziţionarea jucăriilor pentru copii, și anume evitarea produselor contrafăcute: „Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv, care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi: 

  • să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
  • să alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capactiăţile şi aptitudinele sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei
  • jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice, pot să îi rănească;
  • să verificaţi dacă jucăriile au marcate, pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil următoarele elemente:
    • coordonatele producătorului şi/sau importatorului (nume, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi);
    • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.”

Acesta mai arată că, în situația în care jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus ar trebui să fie indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.    Şeful ANPC îi sfătuieşte pe cumpărători să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

„Sfătuim părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai  mici de 36 luni. Pericol de strangulare””, mai arată Anghel.

Fraza „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizează copiii între 0-3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună.

„După cumpărarea unei jucării, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului. De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate”, mai arată Anghel.

În ceea ce privește toboganele, leagănele, inelele suspendate, corzile şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie ca vânzătorul să ofere și instrucţiunile de utilizare prin care se atrage atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoțite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

„Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”.

Apoi, patinele şi skateboardurile destinate copiilor trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie” A se purta echipament de protecţie”.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/ uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătaea şi siguranţa copilului. Este indicat ca jucăriile stricate să fie aruncate”, mai arată recomandările ANPC.

Anghel mai sfătuiește părinţii să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani. Avertizăm părinţii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acţiunilor de control, au identificat nerespectarea cerinţelor generale de siguranţă.

Legea în domeniu este reprezentată de Hotărârea 74/2011, în care există reglementare cu privire la siguranța jucăriilor.

În art. 10, alin. 2 se arată că „jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, nu trebuie să pună în pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor sau a părţilor terţe atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinaţia lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ţinând seama de comportamentul copiilor.”

De asemenea,, în art. 18 sunt reglementate evaluări privind siguranţa, și anume: „producătorii trebuie să efectueze, înainte de a pune la dispoziţie pe piaţă jucăria, o analiză a pericolelor de natură chimică, fizică, mecanică, electrică, inflamabilitate, igienă şi radioactivitate pe care jucăria le poate prezenta şi o evaluare a expunerii potenţiale la acestea.”

În anexa nr. 2 sunt prevăzute cerințele speciale de siguranță ce trebuie respectate de jucării înainte de punerea la dispoziția publicului larg.

Președintele Klaus Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat în fața Parlamentului. Vezi LIVE ședința solemnă a plenului

Articolul precedent

Angajarea răspunderii Guvernului Orban cu privire la buget, luni la ora 16.00. CEx PSD – sesizare CCR sau moțiune de cenzură?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică