sursa foto: Pinterest.com
FactualSpot

Vrei să culegi câteva tufe de bujor de munte să înflorească și acasă? #maigândește-te

0

O femeie a fost fotografiată în weekend având în mână o tufă de bujor de munte, cules cu tot cu rădăcini. Gestul ei a provocat reacții dure printre iubitorii de natură, iar Salvamont Argeș a publicat o postare pe pagia sa de Facebook în care a reamintit că bujorul de munte e specie protejată în România, iar apariţia acestor superbe flori este foarte rară.

Salvamont Argeş a postat pe Facebook un mesaj foarte dur la adresa femeii:„Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat…În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică.”

Femeia din imagine poate fi amendată, în baza probelor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Iulian Stana, la Digi24: Acest tip de incidente se întâmplă, oamenii nu conștientizează sau nu îi interesează că rup o plantă protejată de lege.”

„Sunt amenzi între 3.000 și 5000 de lei. Încercăm să identificăm persoana respectivă. E vorba de un prejudiciu. Persoana poate fi amendată în baza fotografiei, am început demersurile de identificare, dacă o identificăm, o și amendăm. Nu e un caz unic, pe rețele de socializare ni s-a atras atenția că mulți turiști și în vârful muntelui fac asta”, a mai declarat Iuliana Stana.

Orice formă de recoltare sau distrugere a speciilor protejate constituie infracțiune și este sancționată de OUG 57/2007 cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă [art.52 lit.d)].

Stana a mai precizat că este foarte ușor pentru cei rău-intenționați să facă astfel de fapte, întrucât verificările nu pot cuprinde întreaga suprafață a unei arii protejate, care poate ajunge până la 70.000 de hectare, cu acces din mai multe părți. Secretarul de stat a făcut, de asemenea, un apel ca cei care observă persoane care fac astfel de fapte, să le sesizeze, ca ele să fie pedepsite.

Sute de protestatari arestați în Hong Kong, la o zi după adoptarea noii legi privind securitatea națională

Articolul precedent

Schimb de replici între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă: Au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual