sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Vor juca ultima carte? Guvernul ar putea adopta OUG pentru modificarea alegerilor locale în două tururi, înainte de a-și pierde puterea

0

Guvernul Orban este în pericol de a fi demis. Moțiunea de cenzură depusă de social-democrați a fost ieri citită în ședința în plen a Parlamentului și trebuie ca în termen de 3 zile să fie supusă votului: va cădea sau nu Guvernul pentru angajarea răspunderii asupra proiectului legislativ de modificare a legislației electorale locale? Potrivit surselor, mâine ar urma ca parlamentarii să se reunească pentru a vota acest aspect.

Premierul Ludovic Orban are însă la dispoziție o a doua variantă pentru a face ca alegerile locale din acest an să fie organizate pe stil vechi: emiterea unei Ordonanțe de Urgență.

Potrivit declarațiilor sale anterioare, Guvernul a ales varianta angajării răspunderii deoarece reprezintă o procedură mai democratică: „Ordonanța de urgență o emite Guvernul, fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte Parlamentul. Am anunțat că am ales varianta angajării răspunderii care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanșa controlul constituțional, iar spre deosebire de OUG opoziția care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moțiune de cenzură.” a susținut Ludovic Orban.

Acum se află într-un impas: dacă mâine ar  pica Guvernul, ședința executivului de astăzi ar putea fi ultimul prilej pentru adoptarea unei OUG în materie electorală.  Asta pentru că odată cu încetarea mandatului, în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul interimar continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanțe și nu poate iniția proiecte de lege.

Ședința de Guvern programată pentru ora 14:00 nu are pe ordinea de zi un proiect de OUG privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dar ar putea fi introdus pe lista suplimentară la început de ședință.

Avocatul Poporului deschide dosar cu privire la poluarea din București. Primăria Capitalei și Garda de Mediu, somate să prezinte informații

Articolul precedent

Fabrica de pâine din Ditrău, amendată cu 10.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual