sursa foto: gliocchidellaguerra.it
FactualSpot

Vor înceta ostilitățile pe timp de pandemie. Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate o rezoluție, după 3 luni de blocaj

0

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri, 1 iulie, o rezoluţie în scopul încetării ostilităţilor între ţările aflate în conflict pe perioada pandemiei de COVID-19, după ce mai mult de trei luni această chestiune s-a aflat în blocaj, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Textul, propus de Franţa şi Tunisia, are la bază apelul din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în conflictele internaţionale pentru ca omenirea să se poată concentra pe lupta împotriva noului coronavirus, iar el a fost adoptat în unanimitate de Consiliul de Securitate pentru a se înlesni combaterea pandemiei de COVID-19.

Adoptarea rezoluţiei a fost, însă, întârziată de o disputa provocată de SUA şi China, care nu s-au înțeles cu privire la rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Preşedintele american Donald Trump acuză OMS că a acţionat în favoarea Chinei şi nu dorea ca numele organizaţiei să fie menţionat în rezoluţie, ceea ce însă dorea Beijingul. Așadar, ultima versiune a textului nu mai menţionează OMS, făcând în schimb o referire la „părţile relevante din sistemul Naţiunilor Unite” şi la rezoluţia din aprilie a Adunării Generale ce recunoaşte rolul acestei agenţii a ONU în răspunsul global în faţa pandemiei.

Textul votat miercuri cere „o încetare generală şi imediată a ostilităţilor” în toate conflictele de pe agenda Consiliului de Securitate şi „îndeamnă toate părţile în conflictele armate să se angajeze imediat pentru o pauză umanitară de cel puţin 90 de zile consecutive”, cu excepţia combaterii acţiunilor antijihadiste.

Consiliul de Securitate a primit critici pentru lipsa de unitate a celor 15 state membre în faţa crizei sanitare și din cauza impedimentului de a ajunge la un compromis, situaţie pe care ministrul german de externe Heiko Maas a descris-o drept o „dovadă a incapacităţii” acestui organism.

450 de cazuri noi aduc România la numărul total de infectări cu COVID-19 de 27.746. 20.433 de persoane s-au vindecat și 1.687 au decedat

Articolul precedent

România a scăpat de procedura de infringement inițiată de Comisia Europeană pentru restricțiile impuse față de produsele alimentare străine

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual