sursa foto: unian.info
FactualSpot

Vladimir Putin și Angela Merkel, discuții despre soarta Orientului Mijlociu

0

Președintele rus Vladimir Putin a invitat-o sâmbătă, 11 ianuarie, pe Angela Merkel, cancelarul german, cu scopul de a discuta despre criza din Orientul Mijlociu. Luni, 6 ianuarie, serviciul de presă al liderului de la Moscova, potrivit Reuters, a anunțat această vizită, care are loc la invitația lui Vladimir Putin.

Kremlinul a anunțat că, printre subiectele ce urmează a fi abordate se află și situația statelor Siria, Libia și Ucraina. De asemenea, la întrevederea Merkel-Putin va fi analizată, de asemenea, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk din 2015 şi a celor convenite în formatul Normandia, pe 9 decembrie, la Paris.

Statele celor doi lideri fac parte din grupul P5 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Germania), care a semnat în 2015 acordul nuclear cu Iranul, din care Washingtonul s-a retras în 2018. Întâlnirea celor doi reprezentanți are loc în contextul confruntărilor din Orientul Mijlociu, provocate de uciderea, într-un atac cu drona, a generalului iranian Qassem Soleimani de către Statele Unite ale Americii.

Atacul a dus ostilitățile de lungă durată dintre Washington și Teheran la un nivel îngrijorător, existând temeri legate de conflicte mai largi în Orientul Mijlociu. Administrația din Iran a anunțat duminică seară că nu va mai respecta Acordului de la Viena privind programul nuclear iranian (JCPoA -Joint Comprehensive Plan of Actionîncheiat în anul 2015 între SUA, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania împreună cu Uniunea Europeană. Ca răspuns la acțiunea Irakului, președintele american Donald Trump amenință Irakul cu sancțiuni mult mai drastice decât cele luate față de Republica Islamica Iran, pentru decizia de expulzare a forțelor americane.

De asemenea, un alt efect a fost ca prim-ministrul Republicii Irak, Adel Abdul Mahdi, să ceară Parlamentului să ia măsuri urgente pentru a înlătura toate trupele străine de pe teritoriul statului, după ce a acuzat SUA de încălcarea suveranității Irakului.

Nepotismul duce la intoxicarea poporului. Sora Gabrielei Firea a fost demisă din funcție de director de cabinet la Garda de Mediu

Articolul precedent

Interzicerea petardelor la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu ne putem juca cu așa ceva!”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual