sursa foto: smartandhappychild.ro
FactualSpot

Viza de flotant: strategia electorală la alegerile locale. Tu știi unde și pentru ce poți vota?

1

Modificarea legislației electorale este în topul priorităților partidelor și alianțelor politice, măsură necesară pentru a-și pregăti terenul înainte de alegerile locale ce se vor desfășura la sfârșitul lunii mai sau începutul lui iunie.

Parlamentarii au fost convocați într-o sesiune extraordinară ce se va desfășura miercuri, 29 ianuarie, ora 14:00, pentru a urgenta angajarea răspunderii de către Guvern pentru adoptarea proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Citește și Ce presupune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului?

Problema pusă în discuție în cadrul acestei analize pornește de la 2 întrebări: Unde și pentru ce votezi? 

Când vine vorba de alegerea reprezentanților din cadrul consiliilor locale, consiliilor județene și a primarilor,dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Proiectul de lege pregătit de Guvernul Orban prevede printre altele și interdicția persoanelor care și-au stabilit reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului, de a vota în  circumscripția electorală respectivă.

Mai precis propunerea legislativă prevede astfel:

Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Alianța USR-PLUS a anunțat ieri că susține modificarea Legii Alegerilor Locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor. În acest sens, parlamentarii USR vor introduce un amendament și fac apel la societatea civilă să susțină demersul lor.

O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, arată Alianța USR PLUS într-un comunicat.

În legătură cu aceste declarații au fost sesizate postări publice ale susținătorilor Alianței electorale USR-PLUS care, mai în glumă, mai în serios, scot la iveală acțiuni de natură a frauda procesul electoral.

„Ofer mutație în București pentru a putea vota în iunie 2020 – Vlad Voiculescu, primar București. Se cere încredere și se oferă seriozitate, profesionalism, transparență.” a postat pe Facebook o doamnă. Mai târziu, postarea a fost editată la apariția unor comentarii care atrag atenția asupra propunerii ce contravine principiilor democratice.

L.e: această postare este un pamflet, „cititorii noștri au mai mult umor ca ai lor”, „mutația” fiind un termen fără semnificație juridică, folosit cu caracter anecdotic.

Îți pui în joc integritatea și libertatea pentru un vot?

Atât cei care declară mincinos că au reședința într-o anumită circumscripție electorală cât și cei care declară mincinos că au „luat în spațiu” persoanele anterior menționate riscă să fie sancționate penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații.

De asemenea, utilizarea unei reședințe false pentru a vota în favoarea unui candidat al unei funcții din administrația publică locală semnifică comiterea unui uz de fals, sancționată de codul penal cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

În ce condiții îți poti face mutația?

Stabilirea unei reședințe poate fi solicitată de către orice persoană fizică în cazul în care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară. Excepție fac persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic, ori persoanele internate într-o unitate sanitară/medicală.

Mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi mențiuni privind stabilirea reședinței, potrivit OUG 97/2005.

ACTE NECESARE
  • cererea pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
  • consimţământul găzduitorului, după caz.

„Salutări din Thailanda”: Un deținut evadat le-a scris foștilor colegi de închisoare

Articolul precedent

Femeile iraniene sfidează regimul islamic. Renunțarea la hijab, ruperea afișelor cu generalul Soleimani și plecarea din țară, printre măsurile adoptate

Articolul următor

Articole asemănătoare

1 Comentariu

  1. Nu este deloc corect…de ce sa voteze zeci sute de alegatori din alte localitati in alta localitate, adusi de potentiali candidati?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual