sursa foto: wikipedia.org
FactualSpot

Victimele de la Colectiv cer prelungirea tratamentului decontat de stat. Sorina Pintea: „să primească îngrijire atâta timp cât au nevoie”

0

În urma unei scrisori formulate de supraviețuitorii tragediei de acum 4 ani, de la Colectiv, ministrul Sorina Pintea s-a întâlnit cu aceștia și i-a asigurat că va propune o schimbare de legislație, prin să aibă acces la tratament gratuit pe o perioadă nelimitată. În acest sens, o propunere legislativă urmează să fie depusă în Parlament chiar săptămâna viitoare.

În acest moment, răniții beneficiază de tratament decontat doar până la data de 31 decembrie 2020. Sorina Pintea, a anunțat vineri că urmează o modificare a legii sănătății în acest sens, cu scopul prelungirii tratamentului „astfel încât să nu mai aibă temeri că cineva, vreodată, le-ar putea opri tratamentul„.

„În urma scrisorii deschise pe care au adresat-o, am discutat și cu premierul Viorica Dăncilă și susținem propunerea lor de modificare a legislației astfel încât să primească îngrijire atâta timp cât au nevoie. Termenul de decontare este în acest moment 31 decembrie 2020”, a afirmat Sorina Pintea.

Conform unei scrisori publicate luni pe pagina de Facebook a Alexandrei Furnea, una dintre victimele incendiului de la Colectiv, statul este cu atât mai mult dator prin prisma faptului că a contribuit la „infecțiile nosocomiale dobândite ca urmare a condițiilor precare din spitale”,  la „întârzierea acordării tratamentului de specialitate prin inacțiune sau acțiune tardivă referitor la transferuri” și la „denaturarea adevărului privind situația noastră medicală și ceea ce implica tratamentul corect și complet”.

Tânăra a mai spus că tragedia i-a „afectat grav și ireversibil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.”

„Din păcate, suntem marcați pe viață de cele petrecute în noaptea de 30 octombrie 2015, dar și de ceea ce s-a întâmplat ulterior în spitale: îngrijirea mult sub standardele internaționale în vigoare, condițiile intra-spitalicești precare, dobândirea de infecții nosocomiale care au rezultat în vindecarea tardivă și defectuoasă a rănilor, sau chiar în septicemie și pierderea vieții, tăgăduirea stării noastre reale de sănătate și a infecțiilor de către autorități și cadre medicale, și întârzierea demarării procedurilor de transfer în străinătate, fapte extrem de grave care au avut drept consecințe complicații și decese ce puteau să fie evitate prin respectarea legislației naționale si internaționale”, mai arată victimele în scrisoare.

În motivarea cererii de a beneficia de acces la tratament gratuit pe o perioadă nelimitată, supraviețuitorii au motivat că: La 4 ani de la tragedia din Colectiv, trupurile noastre nu s-au refăcut după rănile suferite, și, conform actelor medicale primite de la medicii curanți, nici nu se vor mai reface vreodată. Cei mai mulți dintre noi am suferit deja zeci de intervenții chirurgicale în doar 4 ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. Acest lucru are consecințe nefaste asupra sănătății noastre fizice și mintale și crește riscul de complicații serioase care se pot petrece în timpul anesteziei, ducând chiar până la deces.”

„Astfel, cât trăim, vom avea nevoie să suferim intervenții chirurgicale de reconstrucție, regrefare și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, să urmăm proceduri de recuperare medicală (…) și să facem diverse tipuri de tratamente de specialitate (…), al căror scop este acela de a evita înrăutățirea progresivă a cicatricilor noastre. Lipsa acestor intervenții, proceduri și tratamente va duce la handicapuri și complicații serioase cum ar fi deteriorarea severă a stării cicatricilor, ajungând până la pierderea definitivă a funcționalității, dobândirea de ulcere maligne și apariția a diverse tipuri de cancere de piele greu tratabile sau incurabile.

Având în vedere natura permanentă, complexă și severă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji și monitoriza pe perioada întregii vieți prin operații și protocoale complexe de tratament, dar și modul în care am dobândit aceste leziuni și factorii care au contribuit la înrăutățirea lor, descriși mai sus, vă solicităm să ne asigurați sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor, intervențiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atât de natură funcțională, cât și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor – în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU și non-EU) și în țară, atât în ambulatoriu cât și cu internare și în orice altă formă necesară, în instituții medicale de stat și în cele private, precum și la terapeuți sau medici independenți, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv”, au mai scris victimele.

Autoritatea Electorală Permanentă hotărăște astăzi înființarea a 444 de secții de votare în străinătate, propuse de Ministerul Afacerilor Externe

Articolul precedent

Iohannis, după ce prim-ministrul face noi propuneri de interimari: „doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual