sursa foto: tv6.news
FactualSpot

Vaticanul a publicat un vademecum ce conține directive privind anchetarea acuzaţiilor de abuzuri sexuale asupra minorilor în cadrul Bisericii Catolice

0

Vaticanul a publicat săptămâna trecută un vademecum (un manual/ ghid), ce cuprinde o listă de directive destinată clericilor cu privire la procedura de urmat pentru anchetarea acuzaţiilor de abuzuri sexuale asupra minorilor în cadrul Bisericii Catolice, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Acest manual, întocmit de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, îndeamnă clericii să ia în serios chiar şi cele mai mici indicii de infracţiune, principala noutate constând în faptul că Sfântul Scaun va trebui să ia în considerare și reclamaţiile anonime deoarece cazurile de presupus abuz sexual asupra minorilor sau adulților vulnerabili nu pot fi considerate false fără verificări suplimentare. În Vatican, într-un an au fost primite aproximativ o mie de plângeri. Este posibil ca, adăugându-le şi pe cele anonime, numărul să fie mai mare. Aceasta pare a fi motivul care se află în spatele prevederii Congregației, prezidată de cardinalul spaniol Luis Francisco Ladaria Ferrer.

Toate probele privind un posibil abuz trebuie cercetate cu atenţie, susţine manualul, indiferent de felul în care acuzaţiile ajung la liderii bisericii, şi chiar dacă acestea apar pe social media. Acest vademecum conţine peste 160 de îndrumări şi repetă apelurile anterioare făcute de Vatican pentru ca orice act de abuz sexual să fie raportat autorităţilor în încercarea de a proteja minorii împotriva unor abuzuri ulterioare.

Ghidul vorbeşte, de asemenea, despre modul de protejare a drepturilor acuzatului şi despre cum trebuie gestionată posibila dezinformare. „Nu este un text legal”, a explicat cardinalul Ferrer, adăugând că manualul este menit să ofere îndrumare practică episcopilor şi liderilor religioşi.

În cadrul unui summit pe tema abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din 2019, experţii au cerut Vaticanului abordarea cazurilor în care sunt suspectate abuzuri sexuale şi o colaborare mai strânsă cu anchetatorii. Papa Francisc a promis în mod repetat să-i pedepsească pe cei care au comis astfel de abuzuri şi să pună capăt practicii răspândite de acoperire a acestora de către biserică.

În România, raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor sau coruperea sexuală a minorilor se află sub incidența legii penale, iar faptele sunt pedepsite mai grav dacă minorul se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația deosebit de vulnerabilă a acestuia, ca urmare a unui handicap psihic sau fizic ori ca urmare a unei situații de dependență.

Informatorul CIA și Mossad care a furnizat locația comandantului Qassem Soleimani a fost executat de justiția iraniană

Articolul precedent

De astăzi intră în vigoare Legea carantinei și izolării. Grupul de comunicare strategică va transmite numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de numărul persoanelor retestate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual