sursa foto: emaramures.ro
FactualSpot

USR nu se înhamă la o alianță pe plan național însă ar putea exista acorduri locale cu PNL

0

Alianța 2020 USR-PLUS a adoptat un program politic autonom și exclude colaborarea pe plan național cu puterea politică care până de curând în opoziție, se plasează acum la guvernare. Unul din cele mai urmărite obiective ale celor două formațiuni politice aliate este revenirea la sistemul electoral al primarilor în două tururi, însă dacă acest lucru nu le va reuși, dorința de a elimina de la conducere anumiți baroni PSD i-ar putea determina să încheie acorduri locale cu PNL.

În USR există acest principiu foarte sănătos al autonomiei filialelor în ceea ce înseamnă deciziile de politică locală, deciziile strategice. Nu va exista o alianţă cu PNL la nivel naţional, cu siguranţă, însă la nivel local, dacă vorbim de un primar PSD, iar colegii noştri decid să susţină un candidat unic al opoziţiei, pot exista astfel de acorduri locale”, a declarat pentru Agerpres liderul USR, Dan Barna.

În ceea ce privește alegerile locale pentru conducerea Municipiului București, situația USR-PLUS este una încă ambiguă. Fostul lider USR, Nicușor Dan și-a arătat interesul de a candida pentru Primăria Capitalei din poziția de candidat independent însă susținut de Alianța 2020.

Considerând că ar avea șanse reale de a o învinge pe Gabriela Firea în viitoare alegeri, majoritatea membrilor USR l-au susținut pe Nicușor Dan pentru a se înscrie în cursa interna a Alianței pentru desemnarea candidatului la primărie.

Ulterior la nivelul partidului s-a decis amânarea desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor  până va fi reglementat modul în care ei pot candida. Acest lucru este programat după alegerile prezidențiale.

Pe data de 3o noiembrie va avea loc un comitet politic unde membrii USR vor vota un regulament de susținere a candidaților independenți. Acest lucru este necesar pentru că în acest moment statutul USR nu prevede posibilitatea ca altcineva înafara de un membru al partidului să participe la alegeri.

După stabilirea unui regulament se va negocia un protocol de colaborare prin care candidatul independent urmează să își asume un program politic comun cu cel al USR București. Potrivit echipei de comunicare USR, viitorul protocol de colaborare va cuprinde și prevederi referitoare la condițiile de colaborare cu alte forțe de opoziție.

După alegerile prezidenţiale, vom avea un comitet politic şi vom decide în cadrul partidului modalităţile de susţinere a candidaţilor independenţi.

Pe Nicuşor Dan l-am invitat şi eu, l-au invitat şi colegii mei să se întoarcă în USR şi atunci, evident, nu ar fi avut nicio problemă să candideze pentru identificarea candidatului comun al Alianţei. PLUS are deja un candidat, pe Vlad Voiculescu. Nicuşor Dan a refuzat propunerea de a se întoarce în USR. În această situaţie, pe statut şi regulamentele noastre interne, vom avea un comitet politic pentru a stabili cum susţinem independenţii.

Avem acordul acesta de alianţă politică, avem şi sondajul, şi primaries, în care votează mai mulţi cetăţeni, nu doar membrii partidului, tocmai pentru a atinge obiectivul pe care l-am spus constant, de a găsi candidatul cu cea mai mare susţinere populară împotriva Gabrielei Firea. Voi susţine cu toată energia orice candidat – fie că vorbim de Nicuşor Dan, fie că vorbim de Vlad Voiculescu, fie că vorbim de un alt coleg – care generează cel mai mare suport popular”, a mai spus Dan Barna pentru Agerpres.

 

Turiștilor le este interzis să-și mai facă selfie-uri cu gheișele din Kyoto

Articolul precedent

Vrei să determini pe cineva să voteze ca tine oferindu-i în schimb un beneficiu? #maigândește-te. Un primar din Vrancea promite pe Facebook locuri de casă pentru voturile PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual