sursa: turnulsfatului.ro
FactualSpot

USR încearcă să fure tema referendumului

0

În urma discursului ținut de Președintele Klaus Iohannis, referitor la o nouă consultare a Parlamentului în privința organizării unui referendum pe data de 26 mai, Dan Barna se declară ușor surprins.

Președintele USR, Dan Barna, consideră că nu ar mai fi necesară încă o consultare a Parlamentului. Acesta susține că demersurile parcurse până în prezent, la inițiativa partidului său, de a strânge un milion de semnături din partea românilor care susţin un referendum împotriva penalilor în funcţii publice în conducerea României, constituie un cadru suficient pentru a determina întrebarea ce trebuie adresată la referendum și care îi preocupă pe cetățenii țării noastre.

„Există o întrebare foarte clară – dacă în România ar trebui să mai fie sau nu penali în funcţii publice. Am ajuns aici din acest motiv. Există un milion de semnături care confirmă această preocupare a românilor şi din focus grupurile şi sondajele ultimei săptămâni 76% dintre români susţin un referendum împotriva penalilor în funcţii publice în conducerea României. Eu şi noi considerăm că există un cadru suficient.„, a spus luni Barna, la Palatul Parlamentului.

Deloc de neglijat tema lansată de USR cu privire la modificarea legislației în sensul accesului celor condamnați penal la o funcție publică, însă acest referendum nu este rezultatul demersului lor.

Astfel, este o diferența majoră între tipurile de referendum care sunt declanșate în cazul celor două proceduri, după cum urmează:

1. există un referendum facultativ și consultativ prin care Președintele României poate cere poporului să-și exprime voința cu privire la problemele de interes național conform art. 90 din Constituție.

2. există un referendum obligatoriu și decizional ce este declanșat din inițiativa populară, pentru revizuirea Constituției, conform art. 150 – 152 din Constituție.

În aceste condiții, referendumul care va fi organizat cu această ocazie este declanșat în temeiul art. 90 și este exclusiv atributul Președintelui.

Referendumul pentru revizuirea Constituție pentru inițiativa “fără penali în funcții publice” nici măcar nu a ajuns în faza de control de constituționalitate.

ART. 90  din Constituția României – “Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la problemele de interes național”.

Mai mult, întrebarea ce va fi pusă la referendum încă nu a fost stabilită întrucât ea trebuie foarte atent aleasă pentru a putea fi organziat referendumul. În acest sens, precizăm că încă nu a fost semnat decretul prezidențial astfel cum se prevede în art. 11 alin. (2) din Legea 3/2000 “Problemele care se supun referendumului și data desfășurării acestuia se stabilesc de Președintele României, prin decret”.

Astfel, nu există o întrebare așa cum în mod eronat afirmă domnul Barna, fiind în mod clar o încercare de a fura din capitalul de imagine câștigat de către Președinte prin declanșarea acestui demeres și de a induce ideea că acest referendum este un efect exclusiv al luptei dusă de USR.

Evident că întrebarea va viza parcursul României pe o anumită direcție care, în mod cert, ar putea cuprinde și ideea lansată în spațiul public a limitării accesului la o funcție publică, a persoanelor condamnate penal. Cu toate acestea, acest referendum nu vizează această temă și cu atât mai puțin nu este meritul USR, așa cum lasă să se înțeleagă domnul Barna.

Acest referendum este atributul exclusiv al Președintelui României și este un referendum facultativ (pornit la inițiativa Președintelui) și consultativ (rezultatul nu este obligatoriu).

CE ÎNTREBARE SĂ PUNEM LA REFERENDUM?

Articolul precedent

Schimb dur de replici între Tăriceanu și Lazăr

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual