sursa foto: bnn.de/ Christophe Gateau
FactualSpot

Ursula Von der Leyen așteaptă candidatul României la Comisia Europeană. Ludovic Orban, despre fake news-ul PSD: „e o bazaconie”

0

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, așteaptă formarea noului Guvern al României, pentru a primi o nouă nominalizare pentru candidatul la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. 

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Executivului UE a precizat, potrivit site-ului Politico Europe, că: „Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un Guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens.”

Comisia Europeană își pregătește componența pentru noul mandat ce ar fi trebuit să înceapă la data de 1 noiembrie 2019 (pentru 5 ani). La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene. Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, ar trebui să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună întrucât noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

„Până când va avea loc votul de confirmare [n.r. pentru întreaga Comisie Europeană], nu vom ști când își va începe mandatul noua Comisie, dar potrivit ipotezei de lucru este momentan data de 1 decembrie”, a explicat purtătorul de cuvânt, conform Mediafax.

În urma respingerii lui Sylvie Goulard, Franța l-a propus pe Thierry Breton. De asemenea, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după ce candidatura lui Laszlo Trocsanyi a fost respinsă de Parlamentul UE.

În urma audierilor și a acceptării tuturor candidaturilor, „Președintele, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (vicepreședinte al Comisiei Europene) și ceilalți membri ai Comisiei sunt supuși, în calitate de organ colegial, unui vot de aprobare al Parlamentului European. Pe baza acestei aprobări, Comisia este numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată”, potrivit dispozițiilor finale ale art. 17, alin (7) din TUE (Tratatul Uniunii Europene). Pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a fost desemnat reprezentantul Spaniei, Josep Borell.

În România, se vehiculează, însă, un scenariu conform căruia guvernul PSD ar rămâne la conducere până după alegerile prezidențiale, iar Viorica Dăncilă pierde alegerile și se auto-propune comisar european.

În acest sens, Ludovic Orban a declarat, la Digi24: „Dumneavoastră vă imaginați că cineva o mai acceptă pe Viorica Dăncilă? Adică cum? Să se propună ea pe ea? N-are nicio șansă să treacă de Parlament, nici măcar nu va fi luată în considerare o astfel de propunere de președintele Comisiei Europene, vă spun de-acum. Dar acest scenariu e un scenariu care circulă mai demult și e o bazaconie, ca multe din toate zvonurile și intoxicările și fake news-urile pe care le lansează PSD  în fiecare zi.”

„Guvernul Dăncilă a dovedit o iresponsabilitate greu de acceptat în materie de nominalizare a candidatului României pentru funcția de comisar european”, a mai arătat Ludovic Orban.

Prima zi de audieri în comisiile permanente din Parlament. Ce se întâmplă dacă miniștri propuși primesc un aviz negativ

Articolul precedent

RealitateaTV nu va mai exista pe micile ecrane. CNA a respins prelungirea licenței. Realitatea Plus va prelua emisiunile postului TV originar

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual