sursa foto: libertatea.ro
FactualSpot

Ursul lovit de maşină și lăsat pe marginea drumului timp de 18 ore a fost împuşcat. Era necesar un aviz de la Ministerul Mediului?

0

Ursul ce a fost rănit sâmbătă seara într-un accident rutier, în județul Harghita, a fost tranchilizat şi, ulterior, împuşcat de vânători. Animalul a fost lovit de o mașină la ieșirea din localitatea Praid, unde a rămas toată noaptea pe marginea drumului.

Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, iar circulația rutieră a revenit la normal. În autoturismul care l-a lovit erau trei persoane, printre care și un copil, ce a suferit un atac de panică, asistat ulterior de un echipaj SMURD. Niciun pasager nu a fost rănit.

Pe de altă parte, ursul a fost grav afectat, având membrele fracturate. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru Agerpres că animalul avea trei picioare facturate şi i-ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure. Gheorghe Suciu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, a declarat, la Digi24, faptul că la faţa locului s-au aflat medici veterinari, însă aceștia nu au putut face tranchilizarea, prin urmare jandarmii au continuat să asigure perimetrul pentru siguranţa oamenilor şi a animalului.

„Sunt absolut revoltat, autorităţile locale aveau tot ce trebuia legal astfel încât să îl tranchilizeze, să facă raport privind starea de sănătate, să vadă dacă se mai poate reabilita, recupera. În cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea fără să intervină”, a declarat la Digi24 ministrul Mediului, Costel Alexe. Prima măsură administrativă luată în cauză a fost demiterea perfectului de Harghita.

Costel Alexe a arătat faptul că: „medicul veterinar ar fi trebuit de la momentul accidentului să administreze doza de tranchilizant ursului rănit, să-l examineze, pentru a întocmi un raport al stării de sănătate a animalului, în baza căruia să se decidă ce e de făcut.”

Cu toate acestea, medicul veterinar a venit fără tranchilizant, iar abia a doua zi la prânz au fost trimise doze, din cauza faptului că nu se găseau în județ, în ciuda faptului că. în Harghita, urșii coboară în ultimii ani foarte des în localități.

„Din păcate suntem într-o situație regretabilă și trebuie să recunoaștem, cu adevărat tristă. Această situație se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi și ucideri accidentale, iar aici legislația este foarte clară. Atribuția de intervenție trebuia să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV.

Pe această situație, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dea ordinul de recoltare. Și cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”

Conform articolului 9 din HG 323/2010, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are următoarele responsabilităţi şi atribuţii: c) prin intermediul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene sau a municipiului Bucureşti, stabileşte starea de sănătate a exemplarelor capturate accidental, supuse investigaţiilor în vederea stabilirii diagnosticului.”

De asemenea, în articolul 16 (2), se prevede că, „în cazul în care se suspectează evoluţia unei boli, va fi informată urgent direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti în vederea stabilirii statusului de sănătate sau cauzei mortalităţii.”

Ministrul Mediului a făcut precizări cu privire la ursul din Harghita: medicul veterinar ar fi trebuit să administreze doza de tranchilizant şi să facă raport. Asta nu s-a întâmplat. Am sesizat că în weekend e mai greu să dai de cei responsabili din judeţele ţării.”

„Am convocat pe toți cei implicați în această problematică a urșilor, pentru a vedea cum modificăm și hotărârea de guvern 94/2014 privind acest comitet al situațiilor de urgență. Este inadmisibil, cu prefect, cu reprezentanți ai Jandarmeriei, ai celor din ministerul Mediului, DSV, să ajungem să se uite unul la altul, pasând responsabilitatea de la unul la celălalt, pentru ca în ceasul al 12-lea să ajungă documentația la Ministerul Mediului și ministrul să ia decizia de avizare a acelei proceduri de recoltare”, a mai declarat Alexe.

Acuze și plângeri penale la adresa campaniei electorale PSD. Orban demontează „mizeriile” lansate de social-democrați

Articolul precedent

Dezbatere electorală în stil american cu Klaus Werner Iohannis. Marți, ora 19:00, la BCU

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual