sursa foto: newsmaker.ro
FactualSpot

Unui italian de 101 ani, care a cerut rezidenţă în Marea Britanie, i s-a cerut să vină cu părinţii. Aproape 500.000 de români vor în Marea Britanie, după Brexit

0

Un bărbat de origine italiană, în vârstă de 101 ani, a vrut să depună cerere pentru rezidență în Marea Britanie, după Brexit, însă sistemul l-a informat că trebuie să vină cu părinții, cu scopul de a-i confirma identitatea.

Aplicația Ministerului de Interne britanic nu era pregătită pentru un solicitant atât de vârstnic. Bărbatul a făcut solicitarea pe cale electronică, astfel încât, atunci când a notat anul nașterii – 1919, programul a interpretat aceasta drept o greșeală și l-a înlocuit automat cu anul 2019.

Ulterior, italianul de 101 ani, care trăiește în Regatul Unit din 1966, s-a înregistrat telefonic, iar acum așteaptă răspunsul autorităților.

Până la sfârşitul lunii ianuarie, aproape 500.000 de români au depus cereri pentru a trăi şi a lucra în Regatul Unit, în urma Brexit-ului.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va intra într-o perioadă de tranziție care va dura până la finalul lunii decembrie 2020, timp în care se va aplica același regim juridic ca până în prezent.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat faptul că drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, nu se schimbă cel puțin până în 2021, continuând să se aplice legislația europeană aplicabilă și în momentul de față.

În baza prevederilor Acordului de Retragere al Regatului Unit din UE, toți cetățenii români/UE care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE.

Aceste drepturi vor fi garantate în baza obținerii statutului settled sau pre-settled de către cetățenii UE, în urma unei cereri online, în baza unei proceduri simplificate.

Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să depună cerere pentru obținerea statutului settled/pre-settled. Cererile trebuie depuse în termen de cel mult 6 luni de la încheierea perioadei de tranziție, așadar până în data de 30 iunie 2021.

Dosar deschis pentru investigarea banilor primiți de primării în 2019. Ion Ghizdeanu este cercetat pentru fals intelectual

Articolul precedent

Ministrul Mediului: ciocârlia și capra neagră vor fi puse sub protecție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual