sursa foto: Sasha_Strekoza / Shutterstock
FactualSpot

Ungaria și Polonia ar putea fi excluse parțial din planul bugetar multianual al UE

0

La Summitul extraordinar de la Bruxelles din 21 iulie, liderii Uniunii Europene au convenit un buget pe termen lung în valoare de 1 824,3 miliarde EUR. Acesta este compus din bugetul multianual UE 2021-2027 (1 074.3  miliarde EUR) și fondul de redresare europeana (Next Generation EU- 750 miliarde EUR).

Însă Ungaria și Polonia au blocat prin veto adoptarea bugetului multi-anual al UE din cauza unor nemulțumiri asupra mecanismului care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cele două țări nu au putut bloca însă adoptarea mecanismului, care avea nevoie doar majoritate calificată în Consiliul UE (majoritatea statelor membre), în timp ce adoptarea bugetului și a NextGeneration necesită unanimitate în Consiliu.

Precizăm că atât Ungaria cât și Polonia se află în proceduri de sancționare pentru încălcări grave și persistente a valorilor europene, respectiv a statului de drept. (art.7 din Tratatul Uniunii Europene).

Fostul premier belgian, acum europarlamentar din grupul Renew Europe, Guy Verhofstadt, a ridicat o propunere radicală pentru ca UE să poată continua demersurile adoptării bugetelor: procedura de cooperare consolidată prin care toate statele cu excepția Ungariei și Poloniei să participe pentru stabilirea fondului de redresare europeană.

Propunerea lui Verhofstadt este luată în calcul de liderii europeni, au declarat surse de la Bruxelles pentru G4Media.ro, dar în acest moment șefii de stat și de guvern din UE privilegiază încă soluția dialogului cu Budapesta și Varșovia.

După ce Parlamentul European a formulat obiecții asupra bugetului stabilit, pe 5 noiembrie președinția germană a Consiliului a ajuns la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European pentru mijloace suplimentare și realocări asupra programelor de sănătate și Erasmus+, cât și rezerve pentru nevoi neprevăzute.

În planul exercițiului financiar european multianual stabilit în iulie 2020, România a primit o alocare de aproape 80 de miliarde de euro. Suma este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro). Este posibilă o reducere a fondurilor așteptate de România după aprobarea modificărilor în Consiliul UE.

O decizie finală privind pachetul financiar al UE e așteptată în 8 decembrie, când va avea loc un Consiliu decisiv.

Liderul clubului de motociliști Hells Angels din București, implicat într-o anchetă internațională de amploare privind trafic de droguri și instigare la omor

Articolul precedent

9.272 de cazuri noi de COVID-19 au adus România peste pragul de 400.000 de infectări

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual