sursa foto: wantedinmilan.com
FactualSpot

Un turist din Italia a distrus o sculptură a lui Canova pentru a-și face un selfie

0

Un turist de naţionalitate austriacă, a rupt vineri, 31 iulie, degetele unei sculpturi a artistului neoclasic Antonio Canova, aflată în muzeul din Possagno, după ce s-a aşezat pe ea pentru a-şi face o poză, relatează EFE. Săptămâna aceasta, bărbatul a fost identificat de autoritățile italiene.

Turistul a fost identificat cu ajutorul camerelor video ale muzeului din Possagno şi al registrului de vizite, mulțumită faptului că intrările la muzeu se pot face în prezent doar rezervând biletul online, ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Acesta şi-a recunoscut faptele, care sunt în prezent anchetate de procuratură, potrivit mass-media locale.

Săptămâna trecută, la Muzeul Possagno, din provincia Treviso, unde se află casa natală a celebrului sculptor şi care găzduieşte modele ale sale din ghips (ghipsotecă), care i-au servit artistului pentru a realiza sculpturile finale din marmură, turistul, care făcea parte dintre-un grup de vizitatori ai muzeului, care este văzut pe camere cum se aşează pe sculptură şi îi sparge degetele de la picioare. După ce realizează ce a făcut, bărbatul pleacă repede din muzeu fără să declare daunele, de care şi-au dat însă seama îngrijitorii muzeului.

Modelul din ghips care a fost spart i-a servit artistului pentru a realiza, în 1805, în marmură, statuia „Paolina Borghese”, care o reprezintă pe Paulina Bonaparte, sora împăratului Napoleon, sculptată în chip de zeiţa Venus culcată pe un pat.

Muzeul a informat că în următoarele săptămâni va vorbi cu autorităţile pentru a restaura opera.

În Codul Penal român fapta de distrugere, degradare sau aducere în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi cea de înlăturare a măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar dacă fapta priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.  Dacă fapta este săvârșită din culpă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Explozie uriașă zguduie capitala Libanului

Articolul precedent

Premierul Orban, reacție la reluarea Dosarului 10 august: Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual