Agenţia europenă de poliţie Europol este de părere că măsurile de izolare adoptate pentru a combate epidemia de COVID-19 ar putea alimenta procesele de radicalizare și au dus la amplificarea violenţelor din partea extremei drepte şi a extremei stângi în ultimul an, potrivit publicației AFP, citată de Agerpres.
Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea „alimenta radicalizarea indivizilor, indiferent de convingerile lor ideologice”, arată Catherine de Bolle, directoarea Europol în raportul intitulat „Situaţia şi tendinţele terorismului”, document făcut public marţi, 23 iunie. „Activităţile extremei drepte, precum şi ale extremei stângi, şi cei implicaţi în terorismul jihadist încearcă să valorifice oportunitatea creată de pandemie”, a mai precizat reprezentanta Europol.
De Bolle insistă, de asemenea, pe faptul că reţelele de extremă dreapta, chiar dacă nu comit acte violente, promovează intoleranţa. Raportul Europol arată că: „Un asemenea climat construit pe xenofobie, pe ură contra evreilor şi musulmanilor şi pe sentimente anti-imigraţie ar putea favoriza folosirea violenţei de către indivizi radicalizaţi, aşa cum am văzut atât de des în ultimele luni.”
Anul trecut, mai mult de şase atacuri (reuşite, eşuate sau dejucate), atribuite extremei drepte, au fost înregistrate în trei ţări, faţă de unul singur în 2018. Printre aceste atacuri figurează atentatul de la sinagoga din oraşul german Halle, unde două persoane au fost ucise în octombrie 2019. Acest atac face parte dintre cele care au determinat autorităţile federale de la Berlin să interzică trei grupări neonaziste, dintre care ultima chiar săptămâna aceasta („Nordadler”).
Raportul, ce conține 98 de pagini, constată, de asemenea, o reducere a atacurilor jihadiste, în special datorită eforturilor forţelor de securitate şi a cooperării internaţionale.
Prin acte de terorism înțelegem, potrivit Legii române nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:
a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;
b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;
c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.
Comentarii