sursa foto: diasporaro.co.uk
FactualSpot

Un proiect de lege care vizează completarea articolului din Codul penal referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției

0

Un proiect de lege care vizează completarea articolului din Codul penal referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare a fost trimis în dezbatere publică de către Ministerul Justiției.

Expunerea de motive arată că adăugarea este necesară ca urmare a deficienţelor constatate în ceea ce priveşte transpunerea unei decizii europene în legislaţia naţională: „Deficienţele invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislaţia naţională incriminează instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres şi la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane. De asemenea, se apreciază că reglementarea naţională limitează incriminarea instigării la violenţă la situaţiile în care o persoană incită public la comiterea unei infracţiuni specifice.”

Pe 30 octombrie, Comisia Europeană a transmis autorităţilor române o scrisoare de punere în întârziere prin care comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin.

Drept urmare, Ministerul Justiţiei apreciează că se impune luarea măsurilor necesare pentru punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile Deciziei-cadru 2008/913/JAI, astfel încât să se asigure transpunerea corectă şi completă a prevederilor acesteia.

Astfel, articolul 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va fi completat corespunzător, introducându-se în cuprinsul său:

  • prevederea expresă ca subiect pasiv al infracţiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie;
  • referirea expresă la incitarea publică la violenţă ca modalitate de comitere a faptei.

În noua formă propusă de iniţiator, articolul 369 din Codul penal prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau a unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.661 de cazuri noi de COVID-19 și 211 decese

Articolul precedent

CSM a ales noul președinte pentru următorul an: judecătorul Bogdan Mateescu. Procurorul Florin Deac numit vicepreședinte

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual