sursa foto: observatornews.ro/
FactualSpot

Un nou caz marcant pune în discuție modificarea legilor justiției: un fost deținut criminal a incendiat o tânără de 17 ani din Mehedinți

0

În ultimele zile, în România au avut loc mai multe agresiuni, acte de violență și cruzimi, ceea ce a determinat reprezentanții Poliției Române și ai Ministerului de Interne să condamne public aceste incidente și să adopte un set de măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță publică.

Un caz marcant de la sfârșitul săptămânii trecute este reprezentant de un bărbat în vârstă de 45 de ani, eliberat condiționat din închisoare după executarea a 26 de ani dintr-o condamnare pe viață, după săvârșirea a 5 crime. Ion Cristian Turnagiu a fost eliberat anul trecut pentru bună purtare, iar în seara de 12 iunie a incendiat o tânără de 17 ani din Drobeta Turnul Severin. Bărbatul a fost reținut în arest preventiv până la retrimiterea sa în judecată.

Lucrul care aduce un grad suplimentar de nesiguranță față de sistemul de apărare și sistemul juridic este faptul că o plângere pentru viol și agresiune a fost depusă înainte cu o săptămână, de victima tentativei la omor împotriva bărbatului.

Fata se află în stare critică, prezintă arsuri pe 90% din suprafața corpului, de gradul I, II și III și a fost transferată sâmbătă la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, după ce inițial a mai fost transferată la spitalul județean Craiova unde nu există locuri pentru mari arși.

Acest cumplit eveniment repune în discuție publică modificarea legilor justiției, reiterată recent de Președintele Iohannis care susține că încălcările din justiție trebuie reparate, motiv pentru care Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă în Parlament. Legea penală a permis eliberarea condiționată a criminalului condamnat pe viață, chiar și după alte 9 cereri de eliberare respinse. Prima instanță competentă în judecarea cererii de eliberare condiționată este Judecătoria Drobeta Turnu Severin, dar decizia a fost contestată la Tribunalul Mehedinți, care a considerat că deținutul a îndeplinit condițiile impuse de art.99 Cod Penal [Condițiile liberării condiționate în cazul detențiunii pe viață].

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, „condamnă ferm actele de violență din ultima perioadă” și a cerut Poliției Române o mobilizare cât mai bună în combaterea agresiunilor, potrivit unui comunicat de presă al MAI de seara trecută. Apelul ministrului este pentru cooperarea tuturor instituțiilor autorităților locale/centrale  pentru a adapta echipele de intervenție la necesitățile din teren.

Siguranța tuturor cetățenilor este prioritară. Chiar dacă, de la începutul acestui an, eforturile efectivelor MAI au fost concentrate pe aplicarea măsurilor impuse de instituirea stării de urgență, respectiv a stării de alertă în contextul pandemiei COVID-19, au rămas în atenție și celelalte acțiuni și activități specifice muncii de poliție” precizează MAI în comunicatul citat de MEDIAFAX.

De astăzi se aplică al treilea set de măsuri de relaxare: se deschid mallurile, piscinele exterioare și agențiile de pariuri

Articolul precedent

Încă 166 de români infectați cu COVID-19. Numărul total a ajuns la 22.165. 15.817 persoane s-au vindecat și 1.427 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual