sursa foto: presidency.ro
SpotVideo

Un guvern de tranziție în jurul PNL preconizează Președintele după consultările cu grupurile politice parlamentare. Explicații despre alegerile anticipate

0

Președintele Klaus Iohannis a luat parte astăzi la consultări cu toate partidele reprezentate în Parlament în vederea desemnării cât mai rapide a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președintele susține că guvernul care va urma să fie numit este unul de „tranziție” explicând faptul că indiferent dacă alegerile Parlamentare vor fi organizate anticipat sau la termen, guvernul va fi numit pentru o perioadă relativ scurtă. Însă numirea sa este o chestiune de urgență potrivit Președintelui Iohannis fiindcă „orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România și pentru români.

Consultările începute astăzi vor fi continuate luni , poate chiar și marți. Totodată Președintele a anunțat că luni, cel târziu marți va desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern.

Președintele a precizat clar că nu va desemna un personaj din PSD. Iar această decizie a fost întărită de „chiulul” social-democraților de la consultările de la Cotroceni.

Decizia PSD de a lipsi de la consultările cu Președintele a fost făcută publică de ieri seară chiar de către Viorica Dăncilă prin prezența sa în cadrul unei emisiuni televizate la România TV.

Alegeri anticipate după prezidențiale

Reamintim faptul că Președintele Iohannis nu va putea dispune dizolvarea Parlamentului chiar dacă sunt îndeplinite condițiile constituționale (plenul Parlamentului nu acordă de cel puțin două ori votul de încredere Guvernelor propuse în termen de 60 de zile de la prima solicitare). Alineatul al treilea de la articolul 89 Constituția României prevede faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României.

Președintele Iohannis a adus explicații suplimentare azi, în cadrul declarației de presă, referitoare la motivele pentru care nu încurajează decât după alegerile prezidențiale îndeplinirea condițiilor pentru a fi posibilă dizolvarea Parlamentului.

Constituția României nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret ale unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție: dacă – repet – dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne – atenție! – în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară.

Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză și întru-un haos de nedescris.

Așadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidențiale putem să redeschidem cu toții împreună discuția pe alegeri anticipate.

Telefoanele și alte dispozitive mobile sunt interzise în trafic. Află ce sancțiuni riști începând cu acest weekend dacă nu lași mobilul din mână

Articolul precedent

12.000 de lei uitați într-un ATM din Alba Iulia. Tânărul care i-a găsit a predat banii poliţiştilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot