sursa foto: promptmedia.ro
FactualSpot

Un funcționar al Ministerului Afacerilor Externe a fost concediat pentru încălcarea normelor de conduită în dialogul cu un cetățean român

0

Un funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a fost concediat pentru încălcarea normelor de conduită, potrivit unui comunicat de presă al MAE. Potrivit informațiilor din spațiul public, sportiva Alina Crăciun, care joacă baschet la echipa Alma Baschet Patti, din Sicilia, a solicitat ajutor de la Consulatul României din Catania, în vederea repatrierii, însă i s-a spus să nu mai sune, întrucât figurează deja pe o listă de aşteptare.

Sportiva ar fi fost, de asemenea, îndemnată să apeleze la preşedintele Klaus Iohannis. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat imediat, anunțând că, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, i-a fost încheiat raportul de muncă funcţionarului care a gestionat dialogul cu Alina Crăciun.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată, în comunicatul de presă, că dezaprobă și condamnă comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român, reiterând importanța protejării și promovării drepturilor cetățenilor români în străinătate.

Redăm, în continuare, comunicatul integral al Ministerului Afacerilor Externe:

Cu privire la situația unui cetățean român care se află în Republica Italiană, cu scopul de a desfășura activități sportive de performanță și care s-a adresat Consulatului României la Catania, MAE face următoarele precizări:

Comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită și a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic și consular al României și nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistență primite din partea cetățenilor români.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcționarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispozițiile art. 8.1 lit. c din Convenția civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.

MAE folosește acest prilej pentru a reitera importanța protejării și promovării drepturilor cetățenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe și, implicit, ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă și angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaților săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate și dialog adecvat în relația cu cetățenii români.

Cu privire la situația cetățeanului român care se află în Sicilia (care desfășoară activități sportive la un club local), alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular  a intrat în dialog cu persoana în cauză în cursul lunii martie și i-a comunicat acesteia posibilitățile de repatriere, inclusiv informații cu privire la zborul organizat de autoritățile române la data de 25 martie 2020. În plus, reprezentanții consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză și a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluție repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetățeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către București și care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare.

MAE menționează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoțită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că opt vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni

Articolul precedent

România a ajuns la un total de 17.191 de persoane infectate cu COVID-19. 10.166 de persoane s-au vindecat și 1.126 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual