sursa foto: captură Facebook
FactualSpot

Un convoi de 20 camioane trimite ajutor medical de 16,5 milioane de lei în Republica Moldova

0

Un ajutor în valoare de 16,5 milioane de lei, ce constă în materiale și echipament de protecție sanitară precum și medicamente absolut necesare în lupta cu pandemia COVID-19, va fi transferat un Republica Moldova în decursul zilei de 6 mai. Donația Guvernului este făcută din fondurile de rezervă bugetară.

Ajutorul acordat constă în 500 000 măști FFP2, 25 000 combinezoane, 200 000 măști chirurgicale, 1.200 de flacoane de Plaquenil și 1.600 de flacoane de kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni din Basarabia, care sunt infectați cu COVID, iar stocurile vor fi completate cu cantitățile necesare atunci când va fi absolut necesar, potrivit declarațiilor premierului.

De asemenea vor fi trimise 25 000 l  de biocide, 45 000 l flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecția personalului de sănătate.

Prim-ministru Ludovic Orban împreună cu ministrul Sănătății,  Nelu Tătaru, ministrul de Interne, Marcel Vela și Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,  Raed Arafat s-au prezentat miercuri, 6 mai, în Piața Victoria unde un convoi de 20 de camioane a fost pregătit să transporte în Republica Moldova o donație din partea statului român pentru susținerea sistemului medical în lupta cu virusul care amenință sănătatea întregii populații.

„Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori, la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului, simbol al legăturii puternice de fraternitate.

Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri” a anunțat premierul.

Acest act de umanitate și solidaritate vine după gestul  de săptămâna trecută, atunci când peste 50 de medici și cadre medicale au plecat în spitale din Republica Moldova pentru a participa timp de două săptămâni alături de medicii din Basarabia.

Ministrul Sănătății și ministrul Afacerilor Interne împreună cu şeful Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, doamna secretar de stat Ana Guţu, vor însoți echipajele de transport în misiunea umanitară.

„Cred că este un gest firesc pe care îl facem și sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest. Acest gest este făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau că au altă apartenență etnică. Este un ajutor pe care îl considerăm foarte important, într-un moment greu, în care sistemul de sănătate din Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, cu mari lipsuri și sperăm ca, prin această donație, să contribuim la lupta anti-COVID din Basarabia, care să păzească cât mai bine cetățenii Republicii Moldova.” au fost mesajul transmis de premierul României.

Ministerul Justiției face recomandări cu privire la gestionarea activității instanțelor și parchetelor după încetarea stării de urgență

Articolul precedent

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în România a ajuns la 14.107. 5.788 de persoane s-au vindecat și 858 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual