sursa foto: signsofthelastdays.org
FactualSpot

Un brancardier de la Spital Județean Timișoara s-a ales cu dosar penal după ce a declarat fals că nu e infectat cu COVID-19

0

Un dosar penal a fost întocmit de către Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara după ce un angajat al Spitalului Județean Timișoara a declarat fals, la triajul epidemiologic, că nu a avut contact cu o persoană infectată și confirmată cu virusul SARS-COV2, deși soția sa era infectată și simptomatică.

Printr-un comunicat de presă, procurorii au afirmat că „Un angajat al unităţii, cu ocazia efectuării triajului epidemiologic, a declarat pe propria răspundere că nu a intrat în contact direct cu un caz confirmat COVID-19, deşi cunoştea că anterior soţia sa a fost confirmată ca fiind infectată cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, angajatul unităţii spitaliceşti a fost confirmat ca fiind infectat cu virusul SARS-CoV-2, existând astfel indicii ale nerespectării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.”

Plângerea penală a fost înregistrată chiar de reprezentanții spitalului, procurorii deschizându-i persoanei învinuite dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi pentru omisiunea declarării unor informaţii.

În Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, modificată prin ordonanța de urgență nr. 28 din 18 martie 2020 sunt prevăzute infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor și infracțiunea de omisiune a declarării unor informații.

Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor este incriminată în art. 352 din Codul penal: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea unele informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (incriminată în art. 352, Cod Penal).

1.215 cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. România a ajuns la totalul de 63.762 de infectări

Articolul precedent

Senatul a respins Ordonanța de Urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual