sursa foto: sie.ro
FactualSpot

Un bărbat trebuie să plătească statului român 254.000 de dolari și penalități de 1,5 milioane de lei pentru faptele tatălui spion înainte de 1989

0

Potrivit unei decizii luate de Tribunalul București, un român trebuie să plătească o sumă de nu mai puțin de 254.000 de dolari și 1.5 milioane de lei statului român. Bărbatul în cauză, Ion Cristian Nădejde, trebuie să scoată din buzunar banii delapidați de tatăl său dintr-o firmă a Securității în anul 1981.

Totul a început atunci când tatăl, Nicolae Nădejde, lucra pentru Centrul de Informații Externe (CIE) – precursorul Serviciului de Informații Externe (SIE), unde derula afaceri prin firme-paravan și vira bani către persoane terțe din străinătate în cadrul unor operațiuni de aport valutar special. În 1998, acesta a fost suspect pentru implicarea într-o operațiune de acest fel, fiind audiat în dosarul deschis de anchetatori după un atentat comis de teroristul Carlos Șacalul, la comanda CIE, la sediul Radio Europa Liberă din Munchen, potrivit G4Media.

Una dintre aceste firme parvan purta numele de Marsue Holding SA, avea sediul în Panama și deținea un cont la BRD. Nicolae Nădejde a fost reprezentantul intereselor firmei în România, chiar și după ce acesta s-a pensionat.

În 1990, Nicolae Nădejde a început să retragă bani din acest cont pe persoană fizică și să transfere la alte filiale diverse sume de bani, lucru pe care l-a făcut timp de trei ani de zile, moment în care a lichidat contul. În acest cont existau nu mai puțin de 210.537,15 dolari.

În perioada 1994-1995, SIE s-a autosesizat și a depus o plângere penală după ce s-a descoperit că lipseau banii din contul Marsue Holding. Nicolae Nădejde a fost trimis în judecată pentru delapidare iau procurorii i-au pus sechestru pe bunurile acestuia. În 2004, acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare, urmând a se stabili cum va fi recuperat prejudiciul.

În acest timp, Nicolae Nădejde a decedat, lăsând în urmă un apartament în Capitală, apartament care i-a rămas moștenire fiului acestuia, Ion Cristian Nădejde.

Moștenitorul a fost dat în judecată în anul 2014 de statul român la Tribunalul București, care a luat, însă, decizia, în noiembrie 2019, ca acesta să achite 254.506,58 de dolari despăgubiri și 1.544.674,83 de lei penalități, în calitate de moștenitor al lui Nicolae Nădejde.

Contactat de G4Media, Ion Cristian, fiul lui Nicolae Nădejde, a declarat că „Înțeleg că sunt aplicabile prevederile legii civile care prevăd transmiterea în sarcina moștenitorilor a responsabilității civile în cazul unui dosar penal, dar mi se pare ciudat că, pe de o parte, pe toată durata activității tatălui meu într-un domeniu extrem de organizat și controlat, nimeni nu a ridicat vreodată problema unor fapte de natură penală, iar după 1990 cineva să considere că tatăl meu a adus un prejudiciu, iar pe de altă parte, statul român, pe parcursul a aproape 20 de ani de procese în instanță împotriva tatălui meu, nu a putut niciodată stabili vinovăția acestuia, totul culminând cu faptul că acum eu sunt pus în situația de a mă apăra într-un caz în care sunt invocate fapte necunoscute mie, presupuse a fi avut loc în perioada anilor 1980!”

Ion Cristian Nădejde a atacat decizia și, ca urmare, la fel a făcut și statul Român. Procesul se află în prezent pe rolul Curții de Apel București, având termen în ianuarie 2021.

Președintele demisionar al Kosovo, acuzat de crime de război și crime împotriva umanității, în fața instanței de la Haga

Articolul precedent

Amenzi pentru proteste în Piața Victoriei și pentru manevrarea dronelor în piață

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual