sursa foto: Pixabay
FactualSpot

Un bărbat și-a găsit câinele spânzurat și cu urechile tăiate, în curte. Poliția ignoră cruzimile asupra animalelor: „face tam-tam pentru nişte javre.”

0

În localitatea Toporăşti, județul Vaslui, a fost găsit un câine spânzurat și cu urechile tăiate, în curtea unui bărbat. O asociaţie care se ocupă de salvarea câinilor susţine că proprietarul ar fi sunat la Poliţie, însă a fost ignorat pe motivul că: „face tam-tam pentru nişte javre.”

Proprietarul animalului, domiciliat în localitatea vasluiană Toporăşti a cerut ajutor asociației, după ce şi-a găsit animalul spânzurat şi cu urechile tăiate: „Am primit apelul disperat al acestui cetăţean, rugându-ne să-l ajutăm, că în satul lui Toporăşti, judeţul Vaslui (la 70 de km depărtare de noi) un individ are o plăcere macabră de a omorî animalele în sat (le taie urechile şi apoi îi spânzură în laţ). L-am îndrumat să sune la poliţie şi să facă o plângere contra individului. Ne-a spus că a făcut mai multe sesizări scrise la poliţia din acel sat şi că poliţia nu le-a acceptat spunându-i că <<face atâta tam-tam pentru nişte javre>>„,  au scris reprezentanţii asociaţiei pe pagina lor de Facebook, conform Digi24.

Bărbatul susţine că nu este prima dată când o persoană din sat maltratează animalele vecinilor. Cruzimea faţă de animale este un semn al lipsei de educaţie, care, ulterior, se transformă în cruzime faţă de oameni. actele de violenţă faţă de animale ţin de factorii psihologici.

Actele de cruzime față de animale nu sunt simple indicii ale unui defect de personalitate al individului, ci a fost dovedit științific că ele sunt simptome ale unor tulburări și dezechilibre psihice grave. Mai mult decât atât, cruzimea intenționată față de animale este chiar corelată cu alte crime, cercetările din psihologie și criminologie aratând că oamenii care comit acte de cruzime față de animale nu se opresc acolo – mulți dintre ei ajung să comită infracțiuni și asupra altor oameni.

O altă problemă este reprezentată de numărul mare de acte de cruzime împotriva animalelor care se petrec, în realitate, deoarece, mare parte din cazuri, din păcate, nu sunt niciodată raportate.

În România, Judecătoria Sectorului 1 a decis, la începutul anului 2020, arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat bănuit că a spânzurat un câine în centrul Capitalei, fiind pentru prima oară când autoritățile au luat o astfel de măsură într-un caz de cruzime împotriva animalelor.

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor reglementează obligațiile deținătorilor de animale, și anume:

  • Obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni (art. 4)
  • Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi.

Prin rău tratament, conform legii, se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea și supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor minime necesare vieții și bunăstării acestora. De asemenea, tot legea arată că prin cruzime față de animale se înțelege: a) omorârea animalelor, cu intenție.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau  cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a).

Capitală europeană, blocată de viscol. Firea, în geacă de piele, vorbind despre vremea din București: Am convocat Comandamentul de iarnă

Articolul precedent

Interpreții pentru persoanele cu deficiențe de auz, acuzați de scălâmbăială la TV. Avocatul Poporului s-a autosesizat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual