sursa foto: Unsplash/ Anoir Chafik
FactualSpot

Un bărbat mușcat de un câine comunitar a obținut în instanță peste 10.000 de lei daune de la Primăria Abrud

0

Primăria Abrud a fost obligată de Judecătoria Câmpeni la plata unor daune de peste 10.000 de lei, și 3500 de lei cheltuieli de judecată, despăgubire pentru un cetățean din oraș care a fost mușcat de un câine fără stăpân. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicarea către părți, arată Alba24.

Bărbatul a fost mușcat de gamba piciorului drept de un câine comunitar, care a sărit la bărbat fără ca acesta să îi facă ceva, pe o stradă din Abrud. Acesta a mers la Serviciul de Medicină Legală din Alba Iulia, iar după expertiza medicului legist a primit un certificat care atesta că a fost mușcat de un câine și că are nevoie de 14 zile de îngrjiri medicale, la care se adaugat o schemă de vaccinare antirabică.

Incidentul a fost reclamat de către bărbat și la autorități, care au deschis un dosar penal, însă procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Câmpeni au clasat dosarul și au motivat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăție prevăzută de lege”, deși bărbatul a mers cu un agent constator în zona în care a fost mușcat și a identificat câinele, alături de un alt patruped fără stăpân, iar autoritățile nu au luat nici o măsură.

După ce a fost mușcat, potrivit motivării instanței, bărbatul a înregistrat o cerere și la „Primăria Abrud sub numărul 7684 din 5 martie 2019 în conținutul căreia se prezintă starea de fapt pe care o consideră reală în legătură cu incidentul din data de 23 noiembrie 2018, solicitând să fie reparat prejudiciul suferit. În acest sens a prezentat extrase din practică judiciară prin care anumite unități administrative au fost obligate la plata unor despăgubiri civile, atât cu titlu de daune materiale dar și daune morale”, se arată în documentul citat.

Răspunsul Primăriei a fost că solicitantul trebuie „să depună documentele doveditoare eliberate de medicul veterinar, să facă dovada că respectivul câine era unul comunitar, se depună actele doveditoare privind tratamentul și intervențiile medicale suferite, să prezinte sesizarea adresată Primăriei Orașului Abrud, Primarului Orașului Abrud sau Consiliului Local al Orașului Abrud prin care să se ateste faptul că pe domeniul public, în zona blocuri, există câini fără stăpân iar unul dintre aceștia l-ar fi mușcat. Se arată că primăria nu a fost sesizată în legătură cu incidentul invocat de reclamant.

După primire acestui răspuns, bărbatul și-a luat un avocat și a dat în judecată Primăria Abrud. Bărbatul a fost mușcat de câine pe 23 noiembrie 2018, iar dosarul a fost înregistrat abia pe 19 martie 2020, pe rolul Judecătoriei Câmpeni și a fost nevoie de cinci ședințe de judecată ca magistrații din Câmpeni să de o primă decizie.

Și în județul Galați, un bărbat a primit daune de 4.300 de euro după ce a fost mușcat de un câine de pe stradă.

Coreea de Sud obligă Japonia la plata a 74.000 de euro pentru femeile obligate la sclavie sexuală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Articolul precedent

Preot din Videle, șantajat pentru 300.000 de lei de șase persoane, care l-au filmat în ipostaze indecente

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual