sursa foto: Unsplash/ Anoir Chafik
FactualSpot

Un bărbat din Galați este cercetat penal după uciderea cu intenție a patru pui de câine

0

Patru pui de câine, bolnavi și aflați sub tratament, au fost uciși joi, 15 octombrie, în adăpostul public de salubritate şi ecarisaj Ecosal Galaţi. Patrupedele ar fi fost lovite în cap cu un obiect contondent, de un bărbat de 48 de ani, angajat al adăpostului. Acesta este acum cercetat penal pentru uciderea cu intenție, fără drept, a celor patru pui, ce se aflau în îngrijirea ONG-ului Animal Society.

Puii sufereau de parvoviroză și primeau tratament intravenos, aflându-se sub tratamentul veterinarilor. „În timp ce aceștia se aflau în pauza de masă, puii au fost uciși cu bestialitate, fiind loviți în cap cu un obiect contondent”, au arătat reprezentanții asociației.

Veterinarii Animal Society au anunţat evenimentul la 112, iar la faţa locului a fost trimisă o echipă de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, care a preluat cazul şi l-a identificat pe prezumtivul autor al faptei, un bărbat de 48 de ani, angajat la Ecosal din 2018.

„În cauză a fost întocmit dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, pe numele unui bărbat de 48 de ani, care în momentul săvârşirii faptei se afla sub influenţa băuturilor alcoolice”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Gabriela Costin.

O anchetă internă este derulată acum şi de serviciul public Ecosal, care a pus la dispoziţia anchetatorilor toate datele solicitate, inclusiv înregistrările camerelor video din padocul public.

„Cumplitul incident de pe data de 14 octombrie a fost o adevărată lovitură pentru mine și pentru colegii mei. Ceea ce s-a întâmplat este peste puterea noastră de înțelegere și nu putem decât să sperăm că vinovații vor fi aspru pedepsiți. Salut intervenția promptă a reprezentanților primăriei și poliției, care sunt stupefiați, la rândul lor, și care își doresc la fel de mult ca noi ca autorii acestei grozăvii să plătească pentru ceea ce au făcut”, a declarat Anca Tomescu, președintele Animal Society.

Legea care oferă protecție animalelor

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor reglementează obligațiile deținătorilor de animale, și anume:

  • Obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni (art. 4)
  • Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi.

Prin rău tratament, conform legii, se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea și supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor minime necesare vieții și bunăstării acestora. De asemenea, tot legea arată că prin cruzime față de animale se înțelege: a) omorârea animalelor, cu intenție.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a). Deși Legea reglementează numeroase situații ivite în practică și acoperă o plajă largă de infracțiuni ce pot fi săvârșite, nu reușește să combată comportamentul inuman al unor persoane.

Zilele libere promise de stat părinților, pentru a-și veghea copiii acasă, depind de hotărârile comitetelor județene. Mii de părinți au fost nevoiți să își ia concediu

Articolul precedent

Incidența cazurilor în Capitală a trecut de 3 la mia de locuitori. Ce măsuri vor fi implementate la recomandarea CNSU? 3.920 cazuri noi Covid-19, record la ATI: 749

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual