sursa foto: explozivnews24.ro
Din practicăSpot

Un bărbat a murit electrocutat asigurând un seviciu de utilitate publică. Cine este răspuzător?

0

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a decedat în acestă săptămână în timp ce schimba un bec de pe un stâlp de înaltă tensiune. Din informațiile obținute de la primarul comunei Rădoiești, Teleorman, reiese că bărbatul realiza astfel de servicii în interesul comunei, de bună voie, fără un contract de muncă încheiat sau fără să fi stabilit un raport de muncă pentru exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurat de zilieri (conform Legii nr.18/2014).

Localnicii din Rădoiești  erau la curent cu faptul că bărbatul în vârstă de 35 de ani, împreună cu un alt coleg, realizau astfel de servicii fără echipament de protecție, fără instructaj specializat și, mai ales, fără contract.

Vecinii susțin că primăria a fost cea care a contactat bărbatul în vederea înlocuirii becurilor nefuncționale din localitate: “Băiatul electrocutat a fost rugat de primărie sa schimbe becurile în toată localitatea. Nu se afla la el pe stradă, astăzi a schimbat aproape în toată localitatea becurile. Domnul viceprimar era cu el când s-a întâmplat tragedia.”

Ion Cioacă, primarul din Rădoiești spune că nu l-a contactat personal pe tânăr, dar că a vorbit pe această temă cu un coleg de-al său. „Da, a mai schimbat becuri prin comună și înainte, că a lucrat la firma de cablu. Nu știu dacă înainte s-a urcat tot fără echipament, că nu e angajatul primăriei. Deci eu jur că nu am vorbit cu el. “

Articolul 155 din noul Cod administrativ adoptat prin OUG 57/2019 reglementează atribuțiile primarului.

Primarul este desemnat să îndeplinească atribuțiile privind serviciile publice asigurate cetățenilor, de interes local, iar în exercitarea acestor atribuții, trebuie să ia măsuri pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciilor publice de interes local prevăzute la art. 129 alin. (6) şi (7), precum şi a bunurilor din patrimoniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale; 

Iluminatul public este un serviciu comunitar de utilități publice de interes local deci se înadrează așadar în categoria serviciilor prevăzute la art.129 alin(7).

Un dosar penal a fost deschis în acest caz, urmând ca în cadrul anchetei să se cerceteze în ce condiții, un om, fără a fi angajat al primăriei, presta servicii periculoase în prezența viceprimarului.

Experiment șocant realizat de un tânăr. Nimeni nu a intervenit!

Articolul precedent

Ministrul Educației demis pentru declarațiile controversate. Decizia prim-ministrului a fost comunicată pe Facebook

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică