sursa foto: zf.ro
FactualSpot

Un atac cibernetic direcționat asupra spitalelor a fost oprit de DIICOT și SRI. Anchetă în desfășurare în România și Republica Moldova

0

DIICOT a pornit o anchetă privind activități infracționale specifice criminalităţii cibernetice care vizau sistemele informatice ale mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar- bancare, culturale, educaţie, etc), din România şi Republica Moldova.

Informațiile obținute de procurorii DIICOT arată că grupul hackerilor intitulat „Pentaguard” intenționa să atace informatic în perioada imediat următoare instituții de sănătate publică din România, în general spitale, folosind o inginerie socială prin trimiterea unei aplicații malițioase executabile, din familiile „Locky” sau „BadRabbit” (virus informatic), mascate într-un e-mail şi sub forma unui fișier ce aparent ar veni din partea altor instituții guvernamentale, referitor la amenințarea COVID19.

Se presupune că liderul grupării este din Republica Moldova, ceilalți 3 hackeri fiind localizați în România, iar împreună au reușit deja să atace site-urile unor primării de comune, al DSP Constanța și DSP Tulcea, potrivit unor surse judiciare.

Comunicatul de presă emis de instituție informează că astăzi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și fals informatic.

Concomitent cu perchezițiile din România a fost efectuată și o percheziție pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare din acest stat.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul specializat din partea Serviciului Român de Informații.

Consiliul UE aprobă un ajutor în valoare de 100 miliarde de euro împrumut statelor membre pentru a acoperi riscurile de șomaj

Articolul precedent

Peste 100 de persoane protestează în Piața Victoriei împotriva Guvernului. Măsurile de protecție nu sunt respectate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual