sursa foto: Facebook.com/EmmanuelMacron
FactualSpot

Un acord pentru instalarea păcii în zona conflictuală din estul Ucrainei a fost încheiat la Paris între Putin, Zelenski, Merkel și Macron

0

Pe 9 decembrie a avut loc o întâlnire de mare impact pentru viitorul relațiilor internaționale ale statelor din așa-numitul „format Normandia”. Aceasta reprezintă cea de a șasea reuniune a liderilor statelor membre ale grupului Normandia.

Președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelensky s-au întâlnit la Paris împreună cu omologul lor francez, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Summitul desfășurat luni seară la Palatul Elysée s-a conchis cu adoptarea unui acord de încetare a conflictelor armate din estul Ucrainei și stabilirea posibilității de a acorda în viitor un statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk  (autoadministrare locală).

Înființarea grupului în formatul Normandia (N4) (implicarea reprezentanților celor 4 țări: Germania, Rusia, Ucraina și Franța) s-a realizat în iunie 2014, în contextul conflictelor militare dintre serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk,  după înlăturarea administraţiei proruse de la Kiev.

Conflictele din Ucraina au lăsat în urmă aproximativ 13.000 de morţi, asta și pentru că Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent de la intrarea sa în vigoare la 15 Februarie 2015 (semnat pe 12 Februarie).

Declaraţia comună a Summitului de la Paris în formatul Normandia

„Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului înainte de sfârşitul anului 2019.

Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată la 3 martie 2016.

Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020 [..]

Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului «toţi în schimbul tuturor» [..]

Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare.

Părţile le cer consilierilor politici şi miniştrilor de Externe să urmărească aplicarea acordurilor şi stabilesc să organizeze o nouă reuniune în acest format în următoarele patru luni, în principal pe tema condiţiilor politice şi de securitate ale alegerilor locale”.

Despre energizante, Coca Cola și o potențială preluare Monster

Articolul precedent

#NoCancer Dan Motreanu: Lupta împotriva cancerului este o prioritate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual