EsențialSpot

Turneul unei generații sau renașterea unui neam?

0

Naționala de fotbal U21 a obținut un rezultat istoric (fără a exagera nici măcar puțin), reușind să se califice pentru prima data, după o absență de 20 de ani, la Campionatul European U21 și, totodată, având un parcurs aproape perfect, ajungând in semifinale, a reușit să se califice la Olimpiada de la Tokyo, după 56 de ani de absență.

Lupta și rezultatele acestor băieți sunt absolut senzaționale, iar acest articol are un singur scop: acela de a arăta de ce acest turneu și de ce această generație, reprezintă renașterea noastră ca neam.

Unde suntem noi ca fotbal și ca sport în general?

În primul rând, trebuie să facem o radiografie scurtă a fotbalului românesc de după anii ’90. Fotbalul, în România, reprezintă cel mai iubit sport, deși nu este sportul cu cele mai mari rezultate. Spre exemplu, naționala de handbal masculin a României a fost campioană mondială, tot astfel, stau mărturie zecile de medalii olimpice, titluri de campioni mondiali sau europeni,  câștigate de sportivii români la diferitele discipline de sport.

Cu toate acestea, românii au simțit mereu o atracție pentru acest sport. Nu este de neglijat faptul că România are una dintre primele naționale de fotbal care a participat la turnee finale și este unul dintre primii asociați FIFA.

Istoric, fotbalul a fost mereu în inimile românilor. Mai mult, deși nu am câștigat niciodată un turneu final, totuși naționala de fotbal a fost mereu foarte valoroasă.

Totodată, fotbalul intern a fost la un nivel ridicat, având rezultate foarte bune.

Sursa: România Actualități

Totuși, după 1989, corupția și interesele au pus stăpânire pe acest fenomen și pe sportul românesc în general. Rezultatele au început să scadă, iar naționala a început să nu mai obțină rezultate, odată cu retragerea jucătorilor din ultima generație curată.

Ulterior, doar norocul și șansa nașterii unor sportivi foarte talentați, dar foarte puțini, ne-au mai făcut să participăm la un turneu final, să contăm la nivel de club (în cazul fotbalului) sau să câștigăm vreo medalie (în cazul celorlalte discipline sportive).

Rapid – Steaua, sfert de finala Europa League 2006
Sursa: gsp.ro

România era un adversar pe care nimeni nu și-l dorea. România se lupta de la egal la egal cu orice adversar.

Între timp, până și Muntenegru își dorea să pice cu România…

Blaturile, pariurile, jocurile de culise și corupția în general, au făcut ca sportul românesc să nu mai conteze. Acest aspect a distrus și sportivii întrucât aceștia nu au mai avut adversari serioși, în vreme ce lipsa investițiilor, a distrus și următoarele generații.

Sursa: Prosport

Din generația celor care jucau de plăcere și cu gândul de a câștiga mereu, câțiva ani mai târziu, am ajuns să fie în ADN-ul nostru frica și dorința de a nu ne face de râs!

Vă voi oferi câteva exemple care vor demonstra cât de jos eram ca mentalitate:

* Steaua s-a calificat într-o fază superioară a Europa League și avea șansa să pice la tragerea la sorți cu mai mulți adversari comparabili ca valoare, dar și cu Lazio, o echipă mult peste valoarea noastră. Când un jucător stelist a fost întrebat, cu ce echipă vrea să jucăm, acesta a răspuns: “Cu Lazio, măcar să pierdem frumos”.

Această declarație arată ce mentalitate de pierzători ne-a fost indusă în timp.

* Un alt exemplu din aceeași categorie este al celor de la FC Voluntari. În urmă cu doi ani, Voluntari se afla în semifinalale Cupei României. Câștigătoarea Cupei ar fi participat în Europa League (competiție de prestigiu, care ar fi reprezentat și un impuls economic imens pentru un asemenea club). Voluntari a câștigat Cupa, însă nu a putut participa în Europa League. De ce? Directorul clubului de la acea vreme nu a depus dosarul de licențiere pentru UEFA, întrucât, deși era în semifinale, “nu a crezut că Voluntari va câștiga Cupa”. Ulterior, în loc să fie dat afară, acesta a luat cupa la el acasă și a „udat-o” la un grătar.

Sursa: gsp.ro

Înțelegeți la ce nivel de competență managerială este fotbalul nostru?

Exemplele pot continua, aproape la infinit… Apropo, Ministrul Sportului nu știa jucătorii naționalei U21. Nu a putut nici măcar să spună cine este căpitanul…Ministrul Sportului!

 

Care este baza noastră de selecție? Hagi ne-a salvat și televiziunile!

O altă diferență substanțială o reprezintă baza de selecție. În primul rând, țările cu campionate de top, au și o populație mult mai mare decât România. Astfel, Germania, Anglia, Franța, Italia și Spania au o bază de selecție mai mare.

Mai mult, aceste țări au o organziare la nivel de club exemplară. Cluburile de fotbal au academii de fotbal unde se investesc sute de milioane de euro.

La Masia – centrul de juniori al FC Barcelona
Sursa: fcbarcelona.com

La noi, juniorii fac naveta cu trenul, pe banii lor, pentru a ajunge la antrenamentele unui club mai bun, nu au programe școlare dedicate pentru cluburile sportive, nu au cămin, nu au rentă, nu au preparatori fizici, medici, psihologic și cel mai important, nu au alimentație și vitaminizare.

Când un fost antrenor al lui Real Madrid a semnat cu FC Vaslui (da, s-a întamplat asta la un moment dat) și acesta a cerut schimbarea bucătarului și alocarea unui buget de 100.000 de euro pentru alimentația echipei mari, la două zile distanță patronul vasluian l-a dat afară.

Șocant este că fostul șef al antrenorilor din România, râdea de acest antrenor că a solicitat “nu știu câte kilograme de linte pentru alimentația jucătorilor”. Până și ultimul om care s-a apucat de sala știe că lintea este excelentă pentru efort. Fostul șef al antrenorilor români, nu!

Cu toate acestea, Hagi, marele Hagi, a decis să riște tot ce a agonisit el. Imaginați-vă cum cel mai emblematic jucător de fotbal român, a decis să se lupte și să își impună ideile pe care le-a furat de la Barcelona și de la Real Madrid (la ambele fiind jucător), în fața acestui sistem!

Hagi, înconjurat de o mână de oameni, a luptat cu acest sistem corupt, plin de incompetență. Și-a riscat toată averea și a construit de la zero cea mai mare academie de fotbal din România și a aplicat ceea ce a văzut că se aplică afară.

Academia Hagi – Ovidiu, Jud. Constanța
Sursa: Academia Hagi

În prezent, datorită lui Hagi, avem bază de selecție. Una limitată, dar ea există! Nu este întâmplător că naționalele României sunt toate formate pe scheletul Academiei lui Hagi.

Un alt participant la acest rezultat este și FRF. Deși ar fi putut face mult mai mult, Federația a început să miște puțin lucrurile la nivel de management. Mai mult, a introdus regula U21 în campionatul intern. Acest fapt ne-a dat șansa ca la acest european să avem jucători cu o experiență destul de mare la nivel de club (cu jocuri în picioare).

O a treia șansă pe care o avem stă în diaspora! Diaspora iubește fotbalul…foarte mult! Copiii români care și-au urmat părinții în străinătate, au avut șansa să își facă junioratul la cluburi mari de fotbal, cu academii serioase.

În ultimul rând, finanțatorul principal al fotbalului românesc nu este format din patronii cluburilor de fotbal. Cluburile de fotbal din România trăiesc în special din drepturile TV plătite de televiziuni pentru transmiterea meciurilor. Asta spune multe despre competența patronilor cluburilor de fotbal…

Generația U 21 a făcut totul pe dos și a redat strălucirea unui neam

 

Această națională reprezintă opusul a tot ceea ce noi credeam că reprezintă naționala de fotbal.

Să stiți că modul în care joacă o națională de fotbal arată foarte multe despre mentalitatea unui neam. Or, naționalele noastre din ultima vreme erau umile, rușinate, stângace, total neperformante, dar gălăgioase…

Or, naționala aceasta U21 a arătat curaj, dragoste față de România, unitate, profesionalism, talent, orgoliu și a dat mereu senzația că poate orice! Chiar poate orice, pentru ei singuri au zis asta. Ei chiar cred asta! Vedeți declarațiile lor. Toți cred cu toată tăria că acel grup se poate lupta cu oricine. Și au făcut-o!

Sursa: antena3.ro

Au eliminat Croația (vicecampioană mondială la seniori), Anglia (campioana mondiala U20 și locul 4 la mondialul de seniori), au jucat de la egal la egal cu Franța (campioana mondiala la seniori) și au fost atât de aproape să elimine Germania în semifinale (fosta campioana europeană la tineret).

Acum capătă sens performanța?

Lucrurile nu mi se par deloc întâmplătoare. Această generația s-a săturat să mai fie tratată cu superioritate. Această generație a muncit serios, s-a pregătit exemplar și acum, jucătorii au vrut să își depășească condiția. Acolo unde nivelul financiar este cel care ar face diferența, ei au ales să pună mai mult suflet și mai multă inimă. Au reușit!

Ne-au arătat că profesionalismul, reunit cu dragostea, pot reprezenta acei pași pe care un sprinter îi recuperează în goana sa după cel de pe prima poziție.

De data aceasta ei nu au reușit să îl ajungă pe cel de pe prima poziție, dar pentru prima dată după ani buni, sprinterul nostru denumit România, nu a mai fost lăsat în urmă. Din contră, acesta a recuperat o distanță serioasă față de cel de pe primul loc.

Din acest motiv, cred sincer că acest turneu este o lecție pentru noi toți. Acestă generație ne-a arătat ce avem de făcut fiecare dintre noi, pe domeniul său. Cu profesionalism, multă muncă, dragoste și dorința de a recupera fiecare dintre noi, măcar câțiva pași față de cel din fața noastră, România va ajunge ea să fie în fața plutonului.

Și chiar de nu voi fi un far, ci o candela, ajunge! Și chiar de nu voi fi nici candela, tot ajunge, întrucat m-am straduit să aprind lumina! – N. Titulescu

   Băieți, ați aprins lumina în generatia noastra și ați redat caldura generatiilor trecute.

Sursa: Sport.ro

 

 

 

#DosarulToniGreblă –> Achitat definitiv. Curtea Supremă nu condamnă faptele fostului senator și judecător CCR

Articolul precedent

#DosarulFermaBăneasa –>Paul al României și Remus Truică condamnați pentru faptele ce au adus statului român daune de peste 145 milioane de euro

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial