sursa foto: eyeonasia.sg
FactualSpot

Turiştii care şi-au cumpărat vacanţe în China își pot recupera integral banii. Autoritățile române recomandă evitarea deplasărilor

0

Autorităţile române din domeniul turismului recomandă evitarea călătoriilor în provinciile chineze afectate de coronavirus şi mai arată, de asemenea, că turiştii care şi-au cumpărat vacanţe în China şi vor să îşi anuleze călătoria, au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare, conform unui comunicat de presă al Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) – Departamentul pentru Turism, transmis miercuri, 29 ianuarie, Agerpres.

„Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) – Departamentul pentru Turism recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în Republica Populară Chineză, având în vedere că există un focar de pneumonie virală (coronavirus) în provincia Hubei, localitatea Wuhan. Totodată (…) turiştii care şi-au cumpărat vacanţe în Republica Populară Chineză, în provinciile afectate de pneumonie virală (coronavirus), şi vor să îşi anuleze călătoria, au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare, se precizează în comunicat.

Ministerul de resort a amintit, în acest sens, că articolul 13, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, prevede: „Prin excepţie de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare care se produc la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia şi care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinaţie”. Prin circumstanţe inevitabile şi extraordinare se înțelege, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 „o situaţie care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situaţie şi ale cărei consecinţe nu ar fi putut fi prevăzute şi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile.”

Sursa citată mai arată că, începând cu data de 27 ianuarie, comercializarea şi executarea pachetelor de servicii turistice pe teritoriul Chinei este suspendată de către Ministerul Culturii şi Turismului din respectiva ţară printr-un ordin, în încercarea de a preveni şi ţine sub control răspândirea infecţiilor cauzate de coronavirus. „În acest sens, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Republica Populară Chineză face apel către furnizorii de servicii turistice interne şi internaţionale, printr-o scrisoare deschisă semnată pe 26 ianuarie, pentru acordarea de sprijin turiştilor în vederea recuperării sumelor achitate în cazul în care aceştia solicită anularea excursiei”, relevă comunicatul MEEMA.

Totodată, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 şi Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 şi Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

În acest context, și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut recomandări de a fi consultate paginile de internet: http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, http://www.mae.ro şi a reamintit faptul că, pe durata deplasărilor în străinătate, cetăţenii români au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”

Direcția specială înființată în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului preia patrimoniul și arhiva fostului Institut al Revoluției Române

Articolul precedent

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru modificarea legislației electorale. PSD plănuiește un asalt pe două fronturi

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual