sursa: libertatea.ro
FactualSpot

Tudorel Toader nu va mai fi ministrul Justiției. Posibili înlocuitori și procedurile ce urmează

0

Astăzi, începând cu ora 12:00 a avut loc ședința Comitetului Executiv PSD. Pe fondul nemulțumirilor prezentate de social-democrați , Tudorel Toader și-a pierdut suportul politic pe care îl avea din partea PSD. Nemulțumirile se datorează faptului că Toader nu a dat niciodată semne în sensul adoptării ordonanțelor de urgență privind legile justiției.

Astfel, PSD a retras sprijinul politic de care s-a bucurat până în prezent Toader. Ministrul Justiției urmează să fie înlocuit. Din acest punct, există posibilitatea derulării a două scenarii:

1. Votarea unei moțiuni simple prin care să-i fie retras oficial sprijinul politic și în interiorul Parlamentului. Pentru detalii cu privire la diferența dintre moțiunea simpă și moțiunea de cenzură precum și explicații ale celor două proceduri vă invităm să citiți articolul.

O dată retras sprijinul politic, atât de către partid, cât și de către Parlament, premierul poate justifica o eventuală remaniere guvernamentală care să îl vizeze pe Tudorel Toader. Pentru a afla mai multe despre procedura remanierii guvernamentale, citiți articolul „Ce este o remaniere guvernamentală?- condiții legale și implicații.”

2. Tudorel Toader își va da demisia, caz în care lucrurile se pot complica, deoarece Președintele va trebui să ia act de demisia ministrului pentru ca aceasta să fie valabilă, dar poate și refuza să ia act de această demisie. (O astfel de situație a fost și în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu care demisionase de la Ministerul de Externe; demisia lui a fost refuzată întrucat urma să aibă loc Summitul NATO).

Cu privire la procedurile ce urmează, PSD a anunțat că nu va risca o remaniere guernamentală deoarece se teme de faptul că Președintele îi va respinge candidatul la funcția de ministru al Justiției pe care îl va propune premierul. Situația ar fi similară cu cea  a Olguței Vasilescu, în care Klaus Iohannis a respins propunerile de trei ori la rând.

Din acest motiv, Partidul Social Democrat a anunțat că va face această modificare în Ministerul Justiției prin schimbarea structurii Guvernului. O astfel de situație se poate realiza doar prin votul de încredere al Parlamentului, Președintele neputând să se mai opună.

Numele vehiculate pentru schimbările ce ar putea avea loc în conducerea ministerelor sunt: Eugen Nicolicea pentru Justiție, Oana Florea la Fonduri europene și Liviu Tit Brăiloiu la Ministerul Românilor de pretutindeni.

#DosarulAngajărilorFictive –> DNA vrea celeritate la Curtea Supremă în dosarul lui Liviu Dragnea

Articolul precedent

Reacția lui Gheorghe Mușat cu privire la trecutul de fost colaborator al securității

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual