Sursă Foto: libertatea.ro
Din practicăSpot

Tribunalele se confruntă cu „invazia cocoșilor”. O instanță din Elveția a impus unui cocoș un „program de cântat”. #DosarulCocoșului

0

Procesul cocoșului elvețian

Luna trecută, un tribunal elvețian a avut de judecat un proces de-a dreptul hilar, în urma căruia a impus un „program de cântat al cosoșului”, după ce mai mulți vecini s-au plâns din cauza zgomotului.

Acum, cocoșul are dreptul de a sta afară și de a cânta după placul inimii, de la 8 dimineața până la ora 10 pm de luni până sâmbătă și de la 9 dimineața până la ora 10 duminică dimineața. În afara acestui interval orar, cocoșul trebuie ținut într-un loc întunecat și „suficient de izolat împotriva sunetului, pentru a nu deranja vecinii, anunță euronews.com.

Se pare că unii vecini, care trăiau la doar 15 metri distanță au reușit să prezinte dovezi video și audio instanței în care se putea auzi cocoșul, cu o medie de a repetărilor de 10 până la 14 ori pe oră.

Mai mult decât atât, unul dintre reclamanți a folosit și o aplicație pentru a putea măsura nivelul zgomotului. Aparatul a fost amplasat pe fereastra bucătăriei și a reușit să măsoare sunete ce depășeau 84 de decibeli.

Noul program al cocoșului a fost stabilit și în conformitate cu bunăstarea animalelor, dar și cu interesele vecinilor. De asemenea, judecătorul a mai respins și o soliticare prin care s-ar fi cerut și demolarea cotețului de găini, din incinta exterioară a curții, pe motiv că proprietarii nu ar fi avut un permis de construcție pentru un asemenea amplasament, fapt ce nu a fost probat.

În final, vecinii și-au rezervat, totuși, dreptul de a se opune din nou cocoșului dacă vor mai fi în continuare deranjați de cântatul strident al acestuia sau dacă noul său coteț atifonat nu va fi destul de rezistent la zgomot.

Procesul cocoșului Maurice (Franța)

De un proces similar a avut parte și proprietarul unui alt cocoș, Maurice, din Franța. Procesul a avut loc în sud-vestul Franței, mai exact în regiunea Rochefort, iar cererea de chemare în judecată a fost introdusă de vecinii care veneau în fiecare sfârșit de săptămână de la oraș pentru a se relaxa.

Stăpâna cocoșului, Corinne Fesseau, a menționat că primele plângeri legate de zgomot le-a primit pentru prima oară în 2017, iar vecinii din satul Saint-Pierre-d’Oléron, aflat pe insula Oléron, i-ar fi cerut femeii să se ocupe și „să mențină liniștea lui Maurice.

„Locuiesc aici de 35 de ani, zgomotul nu a deranjat pe nimeni”, a spus Fesseau.

Vecinii de la oraș îl acuză pe Maurice de poluarea fonică și cazul a fost audiat joi de instanța de la Rochefort, Charente Maritime. Deși soluția va fi pronunțată abia în luna septembrie, cazul a stârnit un val de reacții în Franța.

Aspecte de ordin legal

Un asemenea scenariu este posibil și conform legislației române.

Astfel, vecinii, în cadrul raporturilor de bună vecinătate, răspund pentru abuzul de drept.

Art. 15 Cod civil prevede că „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe”.

Pentru a se putea reține existența unui abuz de drept, în definiția redată de art.15 Cod civil este legiferată expres condiția ca exercițiul dreptului să fie excesiv și nerezonabil. De asemenea, este consemnat faptul că, pentru a fi în prezența unui abuz de drept, trebuie ca dreptul să fie exercitat cu rea-credință, prin deturnarea acestuia de la scopul economic şi social în vederea căruia a fost recunoscut.

Pentru că abuzul de drept nu se limitează numai la încălcarea normelor juridice, ci poate merge mai departe până la nesocotirea normelor morale, acesta poate fi o cauză ce antrenează răspunderea civilă delictuală.

Pentru a se putea antrena răspunderea civilă delictuală, este necesară întrunirea condițiilor generale, respectiv: existența faptei ilicite concretizate în exercitarea abuzivă a dreptului, existența unui prejudiciu, legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu şi vinovăţia.

Pentru a vedea o situație similară care s-a produs în București, click AICI 

 

Cum vede Klaus Iohannis o confruntare directă cu candidatul USR-PLUS: „Eu o să-mi fac doar mie campania”

Articolul precedent

Încălzirea globală răstoarnă lumea cu susul în jos. Londra va avea un climat similar Barcelonei până în 2050

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică