sursa: comisarul.ro
Factual

Trei zile de protest în fața Universității din Iași. “Mi-e rușine cu rectorul Toader”

0

Asociația civică Reset din Iași a demarat un protest împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader prin care se cere demisia ministrului din funcția de rector a Universității “Alexandru Ioan Cuza”.

Un camion acoperit cu bannere pe care sunt imprimate chipul lui Tudorel Toader alături de mesajul „Mi-e rușine cu rectorul Toader”, a fost parcat în fața Universității din Iași după ce a circulat prin centrul orașului. Protestele s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, camionul circulând între orele 10 și 16.

sursa: G4media.ro

Evident, ne-am pus și noi întrebarea dacă prin această acțiune i-a fost încălcat dreptul la propria imagine sau acțiunea este acoperită de dreptului la liberă exprimare?

Conform art.73 alin(2) din Noul Cod Civil, în exercitarea dreptului la propria imagine, orice persoană poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Însă în teza a doua este specificat că dispozițiile art.75 rămân aplicabile. Prin acest articol este permisă exercitarea drepturilor și libertăților constituționale cu bună-credință și cu respectarea pactelor și convențiilor internațioinale la care România este parte .

Asociația Reset, formată din absolvenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a dat start-ul acestor proteste în semn de nemulțumire față de acțiunile săvârșite de domnul Tudorel Toder în calitatea de ministru. Aceștia consideră de neacceptat ca atunci când Toader va pleca din fruntea Ministerului să se întoarcă la universitate. În acest sens, pe pagina de Facebook a asociației a fost postat un formular prin care se cere demiterea ministrului Justiției din poziția de rector, formular ce poate fi semnat de ieșeni.

sursa: Facebook Daniela Mitrofan

După cele trei zile de proteste, petiția a strâns un numar de 1.000 de semnături de la studenți și absolvenți.

În aceste condiții speța, din punct de vedere juridic, este interesantă întrucât, pe de-o parte, se pune în balanță dreptul la proprie imagine a rectorului Universității din Iași și pe de altă parte, trebuie analizat în ce măsură o astfel de acțiune reprezintă o “exercitare cu bună-credință a drepturilor și libertăților constituționale”.

Iohannis va convoca un referendum pentru data de 26 mai

Articolul precedent

BREXIT: ne separăm prieteni sau ne despărțim dușmani

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual