sursa foto: ca.news.yahoo.com
Din practicăSpot

Tratament inuman la Tribunalul Iași: un avocat a leșinat în instanță după refuzul de a părăsi sala. UNBR condamnă abuzurile #ViațăÎnInstanță

0

Un avocat din Iași a fost supus unui tratament complet ieșit din comun și inuman de către judecătorul de caz al instanței de judecată în fața căreia acesta s-a prezentat în cadrul activității sale profesionale. Bărbatul a leșinat în sala de judecată la două ore după ce i-a fost refuzată permisiunea de a se retrage din motive medicale. Mai mult decât atât, judecătorul de caz i-a aplicat o amendă judiciară. UNBR, prin campania #ViataInInstanta, solicită sancționarea de către CSM a comportamentului magistratului în cauză.

Domnul avocat Potomeanu Gheorghe s-a prezentat pe 25 februarie la Tribunalul Iași pentru ultimul termen de judecată în dosarul unui client în care a fost numit avocat din oficiu. Deși partea din dosar a fost reprezentată la acel termen și de către apărătorul ales, domnului Potomeanu i s-a refuzat rugămintea de a i se permite să părăsească sala din motive medicale. Avocatul în vârstă de 70 de ani suferă de diabet.

Judecătorul care nu i-a permis avocatului să iasă din sala de judecată i-a dat și o amendă în valoare de 5 000 de lei.  „Desi am facut aceasta solicitare in mod cu totul politicos doamna judecator Stefan Georgiana, a raspuns de genul <<Stai jos iti dau amenda>> si chiar mi-a dat o amenda judiciara de 5.000  lei”, a arătat avocatul ieșean, în sesizarea înregistrată la Baroul Iași.

Două ore mai târziu, avocatul afectat de starea de rău a solicitat din nou judecătorului permisiunea de a părăsi instanța, dar acesta a refuzat încă o dată. În cele din urmă, bărbatul a leșinat și a fost salvat la intervenția fiului său, medic. Avocatul va formula o sesizare împotriva judecătorului la Inspecția Judiciară și posibil, o plângere penală pentru abuz în serviciu.

UNBR condamnă cu fermitate abuzurile față de avocați prin nerespectarea drepturilor la viață și sănătate în timpul procesului.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de tratamentul inuman la care a fost supus domnul avocat și pune în vedere Consiliului Național al Magistraturii să ia măsuri ferme față de astfel de comportamente de natură să afecteze dreptul la viață și sănătate al avocatului.

„UNBR condamnă cu fermitate asemenea comportament al instanței de judecată și îl susține pe domnul avocat Potomeanu Gheorghe în toate demersurile sale către autorități pentru a sesiza acest abuz.” spune comunicatul publicat pe pagina UNBR.

În astfel de situații nu pot fi îndeplinite nici condițiile unui proces echitabil, în special cele privind egalitatea de arme și dreptul la apărare, mai arată corpul de avocați.

Amintim că în prezent UNBR derulează campania ”Viață în instanță”, al cărei scop este de a sensibiliza autoritățile și opinia publică în legătură cu frecvența cazurilor de suprasolicitare a avocaților în timpul procesului, soldate uneori chiar cu deces, așa cum s-a întâmplat în cazul avocatului din Baroul Dâmbovița la finalul anului trecut.

Schimbul de adrese dintre UNBR și Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României a vizat identificarea de soluții privind măsuri administrativ judiciare care să ofere un management eficient al timpului în instanțe și parchete. În cadrul demersului,  UNBR a propus și completarea art. 106 din Codul de procedură penală „Protecția sănătății persoanelor ascultate”, în sensul ca aceleași  măsuri de protecție să se aplice și avocaților alături de toți ceilalți participanți la proces.

Apple despăgubește utilizatorii de iPhone prejudiciați în trecut. Compania a negociat o înțelegere de 500 de milioane de dolari

Articolul precedent

Coronavirus marchează pacientul nr. 4 în România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică