sursa foto: slate.com
FactualSpot

Trafic ilegal cu câini și pisici. Parlamentarii europeni cer luarea unor măsuri împotriva comercializării ilegale

0

Comisia pentru Mediu și Sănătate Publică a Parlamentului European a adoptat o rezoluție marți, 21 ianuarie, prin intermediul căreia se solicită acțiuni împotriva comerțului ilegal de animale de companie, din dorința de a proteja bunăstarea animalelor, consumatorii și sănătatea publică.

Câini și pisicile se numără printre cele mai populare animale de companie în UE și mulți dintre noi îi considerăm parte din familie. Majoritatea europenilor țin la bunăstarea prietenilor lor cu blană: 74% consideră că animalele de companie ar trebui să fie mai bine protejate, conform Parlamentului European.

Traficul poate duce la condiții inadecvate de creștere a animalelor, puii fiind separați de mamele lor prea devreme. Animalele riscă, totodată, și călătorii lungi, în condiții de stres, de multe ori fără hrană și apă. Traficul poate să însemne și risc la adresa sănătății publice, deoarece animalele crescute ilegal de multe ori nu sunt vaccinate și pot duce la răspândirea bolilor infecțioase la animale și oameni. Acesta fapt distorsionează și piața internă, deoarece consumatorii, atrași de prețurile mici, cumpără de multe ori animale de companie online, fără să fie conștienți de riscuri.

sursa foto: imgflip.com

 

Comisia i-a solicitat Uniunii Europene un plan de acțiune pentru a aborda comerțul ilegal cu animale de companie. Textul prevede o serie de măsuri pentru combaterea traficului ilegal de animale de companie, printre care:

  • un plan de acțiune al UE care stabilește în mod clar responsabilitățile pentru problema comerțului ilegal cu animale de companie,
  • o propunere a Comisiei de instituire a unui sistem obligatoriu la nivelul UE pentru identificarea și înregistrarea pisicilor și câinilor,
  • o definiție a UE pentru unitățile care realizează comerț pe scară largă, cunoscute sub numele de fabrici de cățeluși,
  • îmbunătățirea metodei de aplicare a legii și sancțiuni mai dure pentru cei implicați (medici veterinari, servicii publice naționale, operatori economici),
  • o mai bună cooperare, comunicare și instruire pentru autoritățile vamale și veterinare,
  • încurajarea adopției, în detrimentul achiziționării animalelor de companie.

Rezoluția a fost adoptată cu 66 de voturi pentru și 0 abțineri, urmând să fie supusă la vot la plenul de la Strasbourg, fiind programat provizoriu pentru sesiunea din februarie.

În fiecare an, multe animale de companie sunt comercializate în mod ilegal în UE prin abuzarea de legislația Uniunii în domeniul circulației animalelor, anume Regulamentul (UE) nr. 576/2013, care reglementează circulația necomercială a animalelor de companie. Așadar, intenția Comisiei pentru Mediu și Sănătate Publică este crearea unui cadru legal, care să reglementeze condițiile de comercializare legală a animalelor.

Pe lângă implicațiile negative asupra sănătății publice, bunăstării animalelor și protecției consumatorilor, aceasta a devenit și o sursă de venit pentru criminalitatea internațională organizată. Aceasta afectează buna funcționare a pieței interne a UE prin impozitele pierdute și prin crearea concurenței neloiale, în special cu creșterea vânzărilor online.

La nivel național, art. 16 al Legii 205/2004 prevede că „transportatorii au obligația de a transporta animalele în condiții corespunzătoare, în funcție de specie, stare fiziologică, sex, vârstă, categorie de producție, pentru a evita rănirea ori epuizarea fizică și/sau psihică a acestora.”

Haribo dă în judecată o societate spaniolă pentru încălcarea proprietății intelectuale. Compania produce jeleuri în formă de ursuleți, îmbibați în alcool

Articolul precedent

Kobe Bryant mort intr-un accident de elicopter

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual