sursa foto: trib.com
FactualSpot

Toți cetățenii Bucureștiului vor fi testați de acasă pentru coronavirus. După Capitală urmează toată țara

0

UPDATE: Ulterior, Victor Costache și-a depus demisia din funcția de ministru al Sănătății. Primarul Capitalei a decis testarea unui eșantion de 10.514 persoane. Citește și: De luni, Bucureștiul își testează cetățenii: câte persoane vor face, de fapt, testul COVID-19 și cum vor fi selectate?

Ministrul Sănătății împreună cu secretarul de stat, cu profesorul universitar Sterinu-Cercel și primarul Capitalei au anunțat seara trecută că pregătesc un program care prevede testarea tuturor cetățenilor Municipiului București prin organizarea unor echipe mobile de testare care să aplice metoda door-to-door (din ușă în ușă).

Nu există deocamdată o dată stabilită pentru demararea acestui plan de testare, însă a fost stabilit că prima categorie care va fi spusă testelor va fi personalul medical, poate chiar săptămâna viitoare. Ieri Victor Costache a semnat un protocol împreună cu domnul Streinu-Cercel, care urmează să fie validat. Pentru ca toată populația Bucureștiului să poată fi testată, este aproximat un necesar între minumum două milioane și maximum cinci milioane de teste.

În această dimineață, Victor Costache și-a anunțat demisia din funcția de Ministru al Sănătății.  Secretarul de stat, Nelu Tătaru, va deveni ministru interimar și tot el a fost desemnat pentru a ocupa funcția deplină de către premierul Ludovic Orban. Urmează ca Președinte să îl numească ori să refuze propunerea prim-ministrului.

„Urmărim în continuare obiectul de creștere al capacității de diagnosticare. Institutul Național  de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare stabilind care sunt prioritățile de diagnosticare. Toate aceste priorități devin valabile.„ a anunțat prim-ministrul.

Așadar, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței, stabilite de INSP rămâne următoarea, urmând a fi stabilite în continuare categoriile de risc ce vor fi testate:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4. Cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
5. Persoane instituționalizate simptomatice.

 

Nelu Tătaru a declarat pentru Digi24  că programul de testare va fi etapizat, stabilind o ordine prioritară: persoanele de peste 65 de ani şi cele cu diverse patologii vor fi printre primele supuse testelor. Potrivit primarului Gabriela Firea, în Bucureşti există 483.000 de persoane care au peste 65 de ani.

Capacitatea de testare la nivel național este momentan de 1.500 de teste pe zi, ceea ce nu ar permite derularea programului într-un timp rezonabil.

Capacitatea de testare se mărește săptămânal, având în vedere că am cerut tuturor spitalelor să-și achiziționeze pe fondurile Ministerului Sănătății acest real-time PCR. Rămâne în această perioadă să fie instruit și personalul, pentru că e nevoie de un personal instruit special pentru aceste testări. Am avut în ultima perioadă și multe donații sau oferte ale oamenilor de afaceri sau comunităților locale, unii chiar au achiziționat real-time PCR și pentru unități mai mici decât spitalele județene, rămâne să avem și personalul necesar pentru aceste real-time PCR-uri” a relatat Nelu Tătatru pentru Digi24.

O dată cu creșterea capacității de testare programul se va derula în toate aglomerările urbane mari, unde este un risc mare de transmitere.

Primarul General al Capitalei a mai anunțat printr-un mesaj publicat pe Facebook că pune la dispoziție 13 autoturisme electrice din dotarea administrației publice locale pentru a deservi Institutul Matei Bals, urmând a fi folosite pentru testarea în masă a bucureștenilor.

LIVE: Ludovic Orban, declarații de la Palatul Victoria cu privire la demisia ministrului Sănătății, Victor Costache

Articolul precedent

Bilanțul total al românilor infectați cu coronavirus: 1029, dintre care 94 s-au vindecat, iar 17 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual