sursa foto: politiadefrontiera.ro
Din practicăSpot

Țigări de contrabandă la mică înălțime: tot mai multe drone depistate la frontieră

0

Fenomenul infracțional al contrabandei cu țigarete continuă să existe în ciuda numeroaselor intervenții și controale desfășurate de Poliția de Frontieră. Anual, mii de kilograme de tutun sunt confiscate la frontierele statului sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Peste 70% din cantitatea totală de ţigarete confiscată la nivelul întregii ţări sunt depistate la frontiera de nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare).

Mai nou, tehnologia de ultimă generație este exploatată pentru a transporta tutun peste graniță fără a trece prin controalele de frontieră, astfel s-a ajuns la contrabandă cu ajutorul dronelor. Micile aparate de zbor care pot fi controlate de la distanță (cele mai noi modele pot zbura singure cu ajutorul senzorilor de zbor și a sistemelor de navigație precum GPS, urmărind un plan digital de zbor) au fost folosite deja în repetate rânduri pentru a trece ilegal peste frontieră pachete cu țigări.

Un comunicat al poliţiştilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei informează că au fost descoperite şi confiscate peste 13.000 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, marfă ce a fost trecută ilegal peste frontieră, din Ucraina în România, cu ajutorul a două aparate de zbor de mici dimensiuni, posibil drone.

Agenții de frontieră de la Halmeu au sesizat duminică, 9 februarie, în jurul orei 2:00 pe direcția localității Dabolț, județul Satu Mare, două drone care traversau frontiera din Ucraina în România. Imediat, s-a procedat la monitorizarea traseului aparatelor de zbor şi cercetarea zonei, pe aceeaşi direcţie, fiind descoperite în teren două colete cu țigări de proveniență ucraineană. De asemenea, în apropiere a mai fost depistat un cetățean român. După ce au fost efectuate verificări împreună cu autoritățile ucrainiene s-a dovedit faptul că bărbatul în vârstă de 44 de ani locuiește în județul Satul Mare. Acesta a recunoscut și ulterior s-a dovedit faptul că deținea alte 13.275 pachete cu ţigări,  în valoare de peste 155.300 lei, provenite din Ucraina. Întreaga marfă a fost confiscată. Un caz similar a fost depistat în aceeași unitate teritorială în luna decembrie 2019.

Persoana în cauză riscă între 2 și 7 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă (pentru introducerea în sau scoaterea din țară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal) reglementată în Codul Vamal (Legea nr.86/2006).

Delegație a Comisiei Europene, la București: se fac verificări cu privire la respectarea recomandărilor din Raportul MCV

Articolul precedent

Poliția Română, cu ochii în patru chiar și în timpul liber. Criminal urmărit internațional, capturat la Sibiu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică