Sursă Foto: votstrainatate.ro
FactualSpot

Termenul de înscriere a românilor pentru votul din străinătate la alegerile prezidențiale s-ar putea prelungi

0

Viorica Dăncilă  a cerut Autorității Electorale Permanente (AEP) extinderea termenului pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, cu scopul de a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

Pe de altă parte, AEP a anunțat zilele trecute că va prelungi cu încă 4 zile perioada de înscrieri a cetăţenilor cu drept de vot în străinătate la alegeri. Înregistrările online pe portalul vostrainatate.ro  au început pe data de 28 iulie și erau inițial programate  a se încheia pe data de 11 septembrie. În momentul de față, informațiile dispuse pe portal anunță aceeași dată de finalizare a înscrierilor.

Doar 30.000 de cetăţeni s-au înscris până la acest moment pe site-ul votstrainatate.ro. Aceștia au avut de completat o cerere pe platformă AEP, în care aveau de menționat țara și localitatea unde doresc să voteze, fiind automat înscriși în lista electorală permanentă, același lucru aplicându-se și în cazul votului prin corespondență.

Este un număr dezamăgitor de mic”, a declarat Constantin Mituleţu-Buică pentru DigiFM. Președintele AEP mai spune că vor fi deschise 900 de secţii de vot în străinătate.

Pentru mai multe detalii despre platforma de votare și cerințele pe care românii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a putea vota din străinătate la o secție de votare sau prin corespondență consultați AICI articolul PeROL.

Redăm în continuare declarația Vioricăi Dăncilă, făcută la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni, potrivit Agerpres:

Împreună cu Parlamentul şi cu celelalte instituţii publice responsabile, am început pregătirea organizării şi desfăşurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea preşedintelui României. La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, indiferent că este exercitat în ţară sau în străinătate.

După cum ştiţi, pentru românii din diaspora votul va dura trei zile şi va fi organizat atât în secţii de votare, cât şi prin corespondenţă. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara graniţelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral.

Am cerut conducerii Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetăţenilor care pot vota prin corespondenţă”.

Dăncilă vede conflicte juridice de natura constituțională acolo unde ele nu există, dar le ignoră pe cele pe care le creează

Articolul precedent

Un nou caz de răpire în Caracal! Cum au acționat autoritățile

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual