sursa foto: caleaeuropeana.ro
FactualSpot

Teodor Meleșcanu va contesta în instanță excluderea sa din ALDE. Tăriceanu încearcă să pună stop jocurilor Guvernului Dăncilă

0

Ieri, în cadrul ședinței în plen a Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat excluderea din partid a lui Teodor Meleșcanu. Temeiul expus de Tăriceanu pentru această excludere constă în sancțiunea nou introdusă în statutul partidului, potrivit căreia, orice membru care acceptă din partea altui partid, fără acceptul sau susținerea partidului ALDE, o funcție publică, își va pierde calitatea de membru de partid. Această decizie a fost adoptată la nivel de partid la ședința conducerii centrale din data de 3 septembrie.

În baza deciziilor statutare din forul ALDE, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial”, declara ieri Tăriceanu.

Reacția lui Teodor Meleșcanu, noul președinte ales al Senatului la propunerea PSD, a apărut astăzi sub forma unei conferințe de presă susținute de acesta. Meleșcanu consideră injustă această decizie și avertizează că îşi va căuta dreptatea în instanţă.

Din păcate, s-a adoptat o decizie de excludere a mea din ALDE care este perfect ilegală şi care de fapt nici nu există. Nu a fost pe ordinea de zi, nu a apărut niciun document, a fost o chestiune care doar s-a citit în şedinţă. Deci, din punctul meu de vedere ea este inaplicabilă, este anticonstituţională, contravine Regulamentului privind drepturile parlamentarilor şi din această cauză mi-a rămas o singură modalitate, de a-mi căuta dreptatea în justiţie. Şi voi face”, a declarat joi Teodor Meleşcanu.

Tăriceanu și-a sacrificat grupul parlamentar ca să se asigure că Guvernului dăncilă nu îi iese jocul

Președintele Senatului susține că atât el, cât și membrii ALDE propuși de Viorica Dăncilă pentru numirea lor ca membrii de Guvern, sunt în continuare membrii ai partidului.

ALDE se confruntă cu o problemă complicată. ALDE nu este un partid făcut pe persoană fizică, ALDE este o echipă de oameni care la nivelul naţonal, oraşelor şi comunielor au contribuit la scorul alegerilor din 2016 care ne-au permis intrarea în Parlament. Primul lucru care trebuie făcut este consultarea cu liderii judeţeni ai partidului pentru a ajunge la o decizie. Aşa trebuie să se întâmple”, a declarat Meleşcanu în conferința de astăzi.

Însă, Președintele ALDE a trimis cu o seară în urmă câte o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă și președintelui Klaus Iohannis pentru a informa că membrii ALDE care au acceptat să intre în Guvern nu mai sunt  membri ai partidului odată cu acceptarea funcțiilor guvernamentale.

Este vorba de  Grațiela Gavrilescu propusă pentru portofoliul Ministerului Mediului pe care l-a deținut anterior, Ion Cupă, propunerea pentru  Ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, cel propus la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

De asemenea, Tăriceanu a mai anunțat ieri că grupul ALDE din camera superioară a Parlamentului s-a desființat, urmând să se constituie un grup mixt cu Pro România.

Premierul Dăncilă vrea să creeze impresia ca prin numirea membrilor ALDE în Guvern, structura politică a executivului rămâne aceeași cu cea votată la învestire. Astfel vrea să ignore ultimele 2 săptămâni în care Guvernul a avut o altă compoziție politică și să evite procedura de obținere a votului de încredere în Parlament, așa cum este prevăzut în prevederile constituționale de la art.85 alin(3).

 

Klaus Iohannis refuză propunerile miniștrilor. Cere Guvernului prezentarea în fața Parlamentului pentru un vot de validare

Articolul precedent

Plecat în delegație, și-a dat ultima suflare în timpul unei aventuri amoroase. Instanța a decis ca angajatorul să plătească familiei indemnizație pentru accident de muncă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual