MEDIAFAX FOTO
FactualSpot

Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

0

UPDATE:

Teodor Meleșcanu a obținut un număr de 73 de voturi în turul al doilea de scrutin al alegerilor pentru președenția Senatului

Alina Gorghiu, candidatul din partea PNL, a obținut 59 de voturi, cu doar 10 în plus față de primul tur de scrutin.


Primul tur al alegerilor pentru alegerea președintelui Senatului tocmai s-a încheiat. Potrivit calculelor, 134 de senatori au votat în plenul de astăzi, ceea ce înseamnă că pentru desemnarea șefului de Senat sunt necesare 68 de voturi favorabile unuia dintre candidați.

În urma numărării voturilor exprimate în plenul Senatului, s-au obținut următoarele rezultate:

  • Teodor Meleșcanu (candidatul susținut PSD)- 67 de voturi;
  • Alina Gorghiu (candidatul din partea PNL)-49 voturi;
  • Iani Popa (propunerea susținută de ALDE)- 13 voturi;

Rezultă că se va susține și un al doilea tur de scrutin între primii doi candidați, respectiv Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu. Potrivit surselor, în turul doi ALDE o susține pe Gorghiu.

PSD a avut 67 de membrii prezenți în cadrul ședinței de astăzi. Având în vedere faptul că unul dintre voturile în favoarea propunerii lui Meleșcanu vine chiar din partea candidatului, înseamnă că nu toți social-democrații prezenți astăzi în plen au fost de acord cu propunerea înaintată de liderii partidului.

O grupare parlamentară, doi membri candidați

La începutul ședinței în plen, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a luat cuvântul pentru a atrage atenția asupra faptului că Regulamentul Senatului menționează la art.23 alin(1) că fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Deoarece candidatul susținut de PSD, Teodor Meleșcanu, este în prezent membru al partidului ALDE, existența a doi candidați din partea aceleiași grupări parlamentare ar contraveni prevederilor regulamentului.

Reprezentații PSD din Senat au contraargumentat, precizând că regulamentul nu prevede expres condiția ca propunerile înaintate de fiecare grup parlamentar să fie în persoana unui membru al respectivului grup.

Votul din cadrul Senatului a continuat fără ca această problemă să fie lămurită

Care este procedura de alegere a președintelui Senatului

În conformitate cu Regulamentul Senatului,  Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. [art.23, alin(1)]

Candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi, va fi declarat Președintele Senatului. În acest sens, va fi întocmit un proces-verbal pentru constatarea voturilor de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar.

Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Condiția pentru a fi numit Președinte al Senatului rămâne aceeași, obținerea votului majorității membrilor prezenți.

 

Analiză PeROL: Restructurare sau remaniere? Explicații juridice pentru „cel mai restanțier” student: Guvernul Dancilă

Articolul precedent

Bullying dus la alt nivel. Adolescentă bătută din cauză că a refuzat să lovească o altă fată

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual